9 namirnica za duži život! - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

9 namirnica za duži život!

Pravilnom i uravnoteženom prehranom možete se zaštiti od prerane smrti, srčanih i drugih bolesti. Stoga, ako do sada niste, u dnevne obroke svakako uljučite što više voća, povrća i integralnih žitarica.

Znate li koje namirnice jačaju imunološki sustav, bore se protiv bolesti i
produžuju život?

Brokula1. Brokula

Brokula sadrži više vitamina C od većine citrusa, više kalcija
nego čaša mlijeka i više vlakana nego kruh od cjelovitih žitarica. Brokula
djeluje antikancerogeno jer stimulira tijelo na proizvodnju vlastith tvari koje
se bore protiv raka. Također, konzumiranje ove namirnice pomoći će vam u borbi
protiv srčanih oboljenja, artritisa, virusa i čireva. Brokulu je najbolje jesti
sirovu ili kuhanu na pari.

2. Kamilica

Kamilica djeluje opuštajuće na
mišiće i smanjuje razinu stresa. Što je manje stresa u vašem životu, manje su i
šanse za rizik od srčanog udara. Kamilica pomaže očistiti tijelo jer potiče
bubrege na izbacivanje štetnih tvari iz organizma.  Kamilicu je najbolje koristiti u obliku
napitka; možete ju osušiti i prokuhati, ili piti čaj od kamilice.

3. Brusnica

Brusnice su bogate vitaminom C i
odličan su antioksidans. Ako imate problema s urinarnim traktom, brusnice su
namirnica za vas. Dobre su borac protiv raka, te sprječavaju štetne bakterije
da djeluju na površinu tijela. Iako djeluju pozitivno na vaše zdravlje,
brusnice u sirovom obliku jako su kisele. Zato ih je najbolje konzumirati
tretirane, primjerice u muffinu od zobi ili popiti sok od brusnice. Ako vam je
i sok preintenzivnog okusa, probajte ga razblažiti sa sokom od jabuke ili
maline.  

Limun4. Masne ribe

Masne ribe, poput lososa, pastrve ili skuše, sadrže
omega-3 masne kiseline. Konzumiranje ove vrste riba pomoći će vam regulirati
razinu kolesterola, te smanjiti rizik od srčanih i moždanih udara i stvaranja
krvnih ugrušaka. Ako ste ljubitelj japanske kuhinje, ribu možete jesti sirovu,
a možete ju i kuhati, peći ili pripremiti na roštilju.

5. Limun

Kao što je svima poznato, limun je sinonim za vitamin C. Sprječava infekcije tijela, djeluje antibakterijski i
pomaže kod prehlada i viroza. Kako ga iskoristiti u svakodnevnoj prehrani?
Limun možete koristiti kao začin jelima, primjerice njime možete poprskati ribu
nakon što je pripremljena, ili ga možete koristiti u salatama, umjesto octa.

6. Luk

Luk obiluje antioksidansima i
vitaminom C. Luk, ironično, ostavlja loš zadah u ustima, ali sprječava brojna
oboljena povezana s disanjem i dišnim sustavom. Luk štiti tijelo od astme i upalnih
procesa, podiže razinu dobrog kolesterola u tijelu i štiti stanice od raka. Luk
je najbolje jesti u sirovom obliku, u salatama i sendvičima, a najbolja,
odnosno najzdravija, vrsta luka je crveni i žuti luk.

Luk7. Zob

Zob sadrži kalcij i topiva i netopiva vlakna. Pozitivno
utječe na kvalitetu zubi jer smanjuje lomljivost i poroznost kostiju. Zob
smanjuje kolesterol i tlak i odličan je borac protiv raka debelog crijeva. Zob
je najbolje konzumirati kao dio prvog dnevnog obroka – zobene kaše!

8. Rajčica

Rajčice obiluju antioksidansom likopenom. Jačaju imunološki sustav,
usporavaju napredak bolesti i smanjuju rizik od obolijevanja od raka prostate,
pluća i želudca. Rajčice su najzdravije kuhane, jer tada sadrže više pet puta više
likopena nego u sirovom obliku.

9. Zeleni čaj

Zeleni čaj bogat je antioksidansima katehinom i polifenolom, kao i
vitaminima A, C i E.  Sprječava oksidaciju stanica,
koja može voditi kancerogenim oboljenjima, jača imunološki sustav i odličan je
borac protiv srčanih bolesti.

D. Šorgić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo