Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ako ne volite korijandar, niste jedini… Ovih će 6 začina poslužiti kao odlična zamjena

Shutterstock

Dobra je vijest da postoji razlog zašto ne volite ovaj začin, a još je bolja da za njega postoje super zamjene

Studija koju su proveli znanstvenici na sveučilištu Cornell tražila je odgovor na pitanje zašto neki ljudi ne vole ovaj začin. Ono što su zaključili nakon ispitivanja 30 000 sudionika jest da za to može biti odgovoran jedan specifičan gen – OR6A2. Ovaj je gen odgovoran za dekodiranje kemijskih svojstava aldehida, kemikalije koja se nalazi u u sapunu i nekim kukcima. Iz tog razloga nekim ljudima ovaj začin može imati okus po sapunu. 

Najbolje zamjene za korijandar

Nije kraj svijeta ako ne možete jesti ovaj začin jer se puno jela priprema bez njega, a možete i eksperimentirati raznim biljkama kako biste postigli slične rezultate. Ako je pred vama recept koji zahtjeva svježi korijandar, možete se poslužiti ovim zamjenama:

1. Kumin: U raznim kuhinjama svijeta kumin se koristi uz korijandar. Orašaste i ljute note ovog sjemenja mogu obogatiti svako jelo.

Ove 4 vrste čaja mogle bi vam pomoći pri gubitku kilograma

2. Curry: Ova mješavina začina u sebi ima više vrsti suhog bilja a to su i korijandar, đumbir, čili i kurkuma. Dubina okusa ove mješavine može zamijeniti korijandar u skoro svakom jelu, a posebno je dobar u marinadama i juhama.

3. Kim: Kim i korijandar su vrlo sličnog okusa, pa možete ovu zamjenu koristiti u skoro svakom jelu koje zahtjeva korijandar. Kako se radi o slatkastom okusu, odličan je za marinade i prženo meso.

Svježi korijander je na cijeni zbog svog predivnog okusa i arome koje daje jelima, a ako nemate niti njega pri ruci, poslužiti vam mogu ove svježe biljke:

4. Bosiljak: Korijander je poseban začin je odličan začin ali možete ga zamijeniti bliskim rođakom – bosiljkom. Iako je nešto slađi i nježniji, nudi sličnu aromu.

5. Peršin: Vjerovali ili ne i on je blizak rođak korijandera, pa iako je peršin nešto gorči, dodaje svježinu jelima poput korijandera.

Pesto od češnjaka i peršina za borbu protiv prehlade po receptu nutricionistice

6. Kopar: Iako nisu slični izgledom, njihovi su okusi prepoznatljivi.  Kako je izrazito jak, koristite ga u umjerenim količinama.

Ana A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo