Dobra je vijest da postoji razlog zašto ne volite ovaj začin, a još je bolja da za njega postoje super zamjene
Studija koju su proveli znanstvenici na sveučilištu Cornell tražila je odgovor na pitanje zašto neki ljudi ne vole ovaj začin. Ono što su zaključili nakon ispitivanja 30 000 sudionika jest da za to može biti odgovoran jedan specifičan gen – OR6A2. Ovaj je gen odgovoran za dekodiranje kemijskih svojstava aldehida, kemikalije koja se nalazi u u sapunu i nekim kukcima. Iz tog razloga nekim ljudima ovaj začin može imati okus po sapunu.
Najbolje zamjene za korijandar
Nije kraj svijeta ako ne možete jesti ovaj začin jer se puno jela priprema bez njega, a možete i eksperimentirati raznim biljkama kako biste postigli slične rezultate. Ako je pred vama recept koji zahtjeva svježi korijandar, možete se poslužiti ovim zamjenama:
1. Kumin: U raznim kuhinjama svijeta kumin se koristi uz korijandar. Orašaste i ljute note ovog sjemenja mogu obogatiti svako jelo.
Ove 4 vrste čaja mogle bi vam pomoći pri gubitku kilograma
2. Curry: Ova mješavina začina u sebi ima više vrsti suhog bilja a to su i korijandar, đumbir, čili i kurkuma. Dubina okusa ove mješavine može zamijeniti korijandar u skoro svakom jelu, a posebno je dobar u marinadama i juhama.
3. Kim: Kim i korijandar su vrlo sličnog okusa, pa možete ovu zamjenu koristiti u skoro svakom jelu koje zahtjeva korijandar. Kako se radi o slatkastom okusu, odličan je za marinade i prženo meso.
Svježi korijander je na cijeni zbog svog predivnog okusa i arome koje daje jelima, a ako nemate niti njega pri ruci, poslužiti vam mogu ove svježe biljke:
4. Bosiljak: Korijander je poseban začin je odličan začin ali možete ga zamijeniti bliskim rođakom – bosiljkom. Iako je nešto slađi i nježniji, nudi sličnu aromu.
5. Peršin: Vjerovali ili ne i on je blizak rođak korijandera, pa iako je peršin nešto gorči, dodaje svježinu jelima poput korijandera.
Pesto od češnjaka i peršina za borbu protiv prehlade po receptu nutricionistice
6. Kopar: Iako nisu slični izgledom, njihovi su okusi prepoznatljivi. Kako je izrazito jak, koristite ga u umjerenim količinama.
Ana A.
Foto: Shutterstock