Chef Berislav Lacković: Zaboravljene namirnice moj su izazov! - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Chef Berislav Lacković: Zaboravljene namirnice moj su izazov!

Ako želite isprobati iznimno kvalitene obroke koji opskrbljuju organizam energijom – krajnje je vrijeme da isprobate kulinarske kreacije Berislava Lackovića, chefa kuhinje restorana Bon Appetit.

Ovaj priznati stručnjak, iz dana u dan, svojim vjernim gostima priprema zdrave obroke sastavljene od najboljih namirnica, i to prema pomno osmišljenom konceptu zdrave prehrane nazvanom Smart Food.

Po čemu se obroci koje pripremate razlikuju od uobičajenih jela koja možemo kušati u drugim restoranima?

k                   Berislav Lacković,
    chef kuhinje restorana Bon Appetit


Obroke koje pripremam možete kušati isključivo u restoranu Bon Appetit. Obroci su specifični po tome što u njima kombiniram najrazličitije namirnice poput recimo salate s voćem. Najomiljenije jelo mojih gostiju su tagliatelle od rogača koje pripremam u kombinacijama s kozicama i motarom. Cherry rajčice punim paštetom od gofa, a poslužujem ih na posteljici od kruške viljamovke. Na takav način stvaram visoko-kvalitene obroke koji organizmu daju obilje energije.

Čemu pridajete posebnu pažnju prilikom pripremanja obroka?

Posebno pazim na kojim temperaturama kuham, jer uvijek nastojim sačuvati nutritivne sastojke namirnica. Osim toga, pazim koju količinu soli, šećera i masnoća stavljam u određeno jelo i najčešće u pripremi Smart Food obroka koristim domaće maslinovo ulje. 

Koristite li možda i neke neuobičajene, pomalo zaboravljene namirnice?

Zaboravljene namirnice za mene predstavljaju veliki izazov. Najčešće koristim pir, heljdu, leću, slanutak, rogač, bob i brašno od bijelog kukuruza, amarath i quinou. Osim toga, već četiri godine u stalnoj ponudi restorana pripremam batat jer ga smatram vrlo korisnom namirnicom za organizam. Također, gotovo godinu dana sam proučavao steviju i pokušao napraviti jela koja su zaslađena tom biljkom, jer je priznata kao vrlo zdrava zamjena za šećer.

Nudite li jela za najrazličitije ukuse? Nabrojite nam nekoliko najzanimljivijih kombinacija!

kU našem jelovniku svatko će pronaći nešto za sebe. Pripremam jela za vegetarijance, ili čak vegane, za ljubitelje mesa, ali i ljubitelje morskih plodova. Na mom jelovniku jedno od zanimljivijih jela je divljač s bučom zapečenom u kokosovom brašnu ili pak pastrva s makadamijem i suhim smokvama, a uz koju poslužujem souffle od boba s koprom.

Kako su posjetitelji prihvatili vaše kulinarske kreacije?

Moram priznati da sam svakim danom iznenađen koliko ljudi voli kušati nešto novo i neobično, a najočitiji dokaz je da se najčešće vraćaju na moje tagliatelle od rogača s kozicama. Ili kad ih neki zapamćeni okus torte natjera da ponovno dođu, a ja sam već pomalo zaboravio što sam u tu tortu stavio.

 

K. Ramić
Foto: Rento Branđolica

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo