Cink ima moć spriječiti Alzheimerovu bolest? - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Cink ima moć spriječiti Alzheimerovu bolest?

Gdje pronaći cink? Hrana bogata ovim mineralom uključuje kamenice, shitake gljive, špinat, krastavce, zelenu salatu, masline, grašak, pinjole, kikiriki, bademe, janjetinu, govedinu, teleću jetricu, jaja, sir, mlijeko i jogurt.

Alhzeimerova i Parkinsonova bolest neurološki su poremećaji kojima je zajednički nazivnik način na koji proteini gube svoj oblik, prestaju djelovati i počnu se nakupljati u mozgu. Sada su američki stručnjaci ponudili uvid u značaj cinka za sprječavanje ovih dviju bolesti.

Naime, oblik proteina je izuzetno bitan za pravilno funkcioniranje stanica. Proteini mogu izgubiti svoj oblik uslijed stresa – primjerice izloženosti visokoj temperaturi ili kemikalijama, a sada su istraživači Sveučilišta University of Wisconsin-Madison ustanovili kako nedostatak cinka predstavlja jedan oblik stresa za stanice koji uzrokuje deformaciju proteina. Sagledali su što se događa stanicama kada su izložene prekomjernoj ili premaloj dozi cinka.

Došli su do zaključka kako gen naziva Tsa1 stvara “pratitelje” proteina koji sprječavaju nakupljanje proteina uslijed nedostatka minerala cinka te na taj način sprječava odumiranje stanice. Znanstvenicima je otprije poznati kako Tsa1 može smanjiti razinu oksidansa ako je razina cinka niska. S druge strane, istraživači upozoravaju, ne bismo smjeli u potpunosti izbaciti cink iz svoje prehrane, jer će u protivnome stanice umrijeti. “Ako uopće nemate cinka i nemate Tsa1, proteini će se skupa ‘lijepiti’ u velike agregacije koje su ili toksične same po sebi ili toksične zato jer proteini ne izvršavaju ono što im je posao”, objasnio je Colin MacDiarmid, jedan od voditelja istraživanja u časopisu Journal of Biological Chemistry.

Dodao je kako je potrebno provesti još dosta istraživanja da bi se u potpunosti razumjela uloga cinka u sprječavaju Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti. Dodao je kako prehrana bogata cjelovitim žitaricama, ali siromašna mesom može dovesti do pomanjkanja cinka u organizmu.

Gdje pronaći cink? Hrana bogata ovim mineralom uključuje kamenice, shitake gljive, špinat, krastavce, zelenu salatu, masline, grašak, pinjole, kikiriki, bademe, janjetinu, govedinu, teleću jetricu, jaja, sir, mlijeko i jogurt.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo