Fast-food nas zaglupljuje - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Fast-food nas zaglupljuje

Vjerojatno smo svi svjesni da zapadnjački način prehrane, baziran na prženom, masnom, preslatkom i gaziranom dugoročno šteti zdravlju. No, najnovija istraživanja govore da povremeni izleti u fast-food vode nisu zdravi ni kratkoročno gledano.

Istraživanje je provedeno na štakorima koji su se tijekom 10 dana hranili prema zapadnjačkim “standardima” prehrane. Pritom je masna hrana kod štakora prouzročila kratkotrajan gubitak pamćenja, te im je smanjila fizičku pokretljivost.

Ukusno, ali štetno!Rezultati istraživanja, naravno, nisu revolucionarni. Na štetnost fast-fooda upozorava se već godinama. No, znanstvenici smatraju kako je studija pokazala da prehrana s visokim udjelom masti kod ljudi uzrokuje i lijenost i zatupljenost.

Zapadnjačka prehrana ima veliki udio masti i uzrokuje pretilost, dijabetes i srčane bolesti. Kratkoročnim posljedicama od takve prehrane dosad je pridavano manje pažnje. Ovo otkriće moglo bi potaknuti ljude da ozbiljno razmisle o smanjenju unosa masti u organizam te da se počnu zdravije hraniti.

D.Š.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo