Gazirana pića povisuju rizik od raka endometrija - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Gazirana pića povisuju rizik od raka endometrija

Istraživači su zaključili kako su žene koje su pile najveće količine šećerom krcatih pića bile izložene 78 posto višem riziku od razvijanja raka endometrija nego žene koje uopće nisu pile ovakve sokove.

Rezultati
mnogih istraživanja su pokazali kako ispijanje prevelikih količina
bezalkoholnih gaziranih pića može povećati rizik od astme, kronične opstruktivne
plućne bolesti (KOPB), šećernu bolest trudnica, agresivnost tinejdžera, a sada
su ovom popisu tegoba američki sturčnjaci dodali i povišen rizik od raka
maternice
.

Tako su istraživači Sveučilišta Minnesota pratili 25000 žena u 50-ima i 60-ima kroz razdoblje od 14 godina, s naglaskom na rak endometrija. Rak endometrija je vrsta raka koja se pojavljuje u maternici. Počinje u sloju stanica koje čine sluznicu (endometrij) maternice, a ponekad se naziva rak maternice.

Ispitanice su dale detaljne informacije o svojim prehrambenim navikama, a otprilike polovica ispitanica je imala naviku ispijanja gaziranih pića. Oko 600 žena je razvilo rak endometrija, a istraživači su zaključili kako su žene koje su pile najveće količine ovih šećerom krcatih pića bile izložene 78 posto višem riziku od razvijanja raka endometrija nego žene koje uopće nisu pile ovakve sokove.

Istraživači smatraju kako je upravo posrijedi navika ispijanja gaziranih pića, no nisu mogli isključiti pretpostavku kako žene koje piju puno gaziranih sokova također imaju lošije životne navike. Prvenstveno, zašećerena gazirana pića ključna su u ovoj priči jer uzrokuju debljanje žena. Masne stanice proizvode estrogen – hormon za koji se smatra kako “hrani“ rak endometrija. Jednako tako, preteške žene stvaraju više inzulina – hormona koji je povezan s ovim rakom.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo