Je li sigurno jesti jaja kojima je istekao rok trajanja? Naučite kako provjeriti jesu li pokvarena - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Je li sigurno jesti jaja kojima je istekao rok trajanja? Naučite kako provjeriti jesu li pokvarena

Shutterstock

Koliko dugo držite karton jaja u hladnjaku? Ako im je istekao rok trajanja, ne žurite s bacanjem…

Postoje dvije vrste ljudi, oni koji jaja bacaju na dan kad im istekne rok trajanja i oni koji će bez problema otvoriti limenku na kojoj je davno isteklo vrijeme za upotrebu…

Ako pripadate ovoj prvoj skupini, ipak bi o jajima trebali razmisliti. Zašto? Zato što je potrebno puno vremena prije nego se jaje pokvari, a donosimo nekoliko jednostavnih testova kako provjeriti valjanost prije nego ga razbijete.

Što otkriva datum na pakiranju?

Na pakiranju se nalazi puno brojeva, a prvi datum je onaj kad se jaja moraju maknuti s polica. Istina je da do tog datuma proizvođač garantira svjež i kvalitetan proizvod, ali ne govori ništa o sigurnosti.

6 razloga zašto ovih dana trebate jesti mladi luk, a od njega možete napraviti i palačinke!

Na drugom broju stoji datum kada je jaje stavljeno u pakiranje. Opet se radi o datumu koji odgovora na pitanje je li proizvod svjež, a takva su jaja odlična za jelo, dok ona starija mogu biti idealna za razne recepte.

Kako znati je li jaje sveže?

Napravite test s plutanjem. Napunite čašu vodom, a ako jaje pluta, nije dobro za jelo. Bacite ga. No, stara jaja nisu baš diskretna pa ako ga razbijete, miris koji podsjeća na sumpor će odgovoriti na vaše pitanje je li sigurno za jelo.

Koliko jaja ostaju svježa?

Gore navedeni test može pomoći, ali je dobro i znati činjenice. Jaja ostaju svježa otprilike tri tjedna nakon datuma navedenog na kartonu.

A zašto je dobro jesti jaja?

Jaja se smatraju jednim od najkvalitetnijih prirodnih izvora bjelančevina (proteina) i esencijalnih masnih kiselina koje su ključne za mnoge funkcije u organizmu, uključujući rast i razvoj tjelesnih tkiva te normalan rad mišića i živaca.

Kolač za kojim će se svi pomamiti: Brownie s pekmezom i maslacem od kikirikija

Upravo zbog visokog udjela proteina jaja se preporučuju kao idealan doručak koji daje zdravu energiju. Dobro je znati da jaja daju dulji osjećaj sitosti pa se tako smanjuje žudnja za hranom tijekom dana.

Žumanjak također sadrži puno luteina i zeaksantina, dva antioksidansa koji smanjuju rizik od makularne degenracije. Jedite jaja i u starosti nećete imati problema s vidom.

Kolin, nutrijent koji igra važnu ulogu u razvoju mozga i jačanju memorije te tako smanjuje šanse za razvoj Alzheimerove bolesti, nalazi se u jajetu. 

Ako posao od vas zahtjeva puno koncentracije, pobrinite se da na dan pojedete dva jaja.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo