Hrana i recepti

Hrana i recepti

Jod – ljekoviti mineral o kojemu ovise sve naše životne funkcije

Mediteranska prehrana

Mediteranska prehrana

Jod je element u tragovima koji je ključan za mnoge životne funkcije zato što sudjeluje u proizvodnji hormona štitnjače – glavne energetske žlijezde koja regulira rad svih tjelesnih stanica.

Hormoni koje štitnjača proizvodi su trijodtironin (poznat kao T3 jer sadrži tri atoma joda) i tiroksin, koji se naziva T4 jer sadrži četiri atoma joda. Oba hormona utječu na cjelokupni metabolizam, pa time i na sve funkcije u organizmu: disanje, probavu, kretanje, spavanje… Stoga nedostatak joda može izazvati ozbiljne zdravstvene tegobe.

Štitnjača – sve što trebate znati o žlijezdi koja upravlja proizvodnjom vaše energije

Guša ili povećanje štitnjače među najčešćim je simptomima nedostatka joda, a pripisuje se manjku joda u prehrani. Nedostatak joda s vremenom može dovesti do hipotireoze (smanjenog lučenja hormona štitnjače), ali i hipertireoze (pretjerane aktivnosti štitne žlijezde).

Jod je bitan i za rad imunološkog sustava te za trudnoću. Neka istraživanja pokazala su da je u trudnoći dovoljna količina joda važna za normalan kvocijent inteligencije djeteta.

Jod također ima antibakterijsko, antivirusno i antigljivično djelovanje, pa se koristi kao antiseptik i dezificijens.

Početkom 20. stoljeća nedostatak joda bio je dosta čest, no unos joda u međuvremenu se značajno povećao uporabom jodirane soli. No, sol ne bi smjela biti glavni izvor joda jer sam prekomjeran unos soli uzrokuje različite zdravstvene poremećaje, primjerice hipertenziju (povišen krvni tlak).

Zdrave i ukusne zamjene za sol

Najbolji su prirodni izvori joda morska riba i plodovi mora (npr. rakovi, školjke) kao i morske alge te jaja, mlijeko i mliječni proizvodi (sir, jogurt). Joda ima i u jagodama, zelenom lisnatom povrću, krumpiru i integralnim (cjelovitim) žitaricama.

Konzumiranjem namirnica bogatih jodom povećavamo tjelesnu potrošnju ovog važnog minerala jer one prirodno sadrže i druge hranjive tvari koje djeluju sinergijski s jodom potičući njegovu fiziološku funkciju u tijelu i tako pridonoseći optimalnom zdravlju.  

I.V.

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo