Bogato antioksidansima, vlaknima, magnezijem, kalijem i vitaminima B, C, E i K, meso bundeve blagotvoran je plod za sve vitalne organe u tijelu.
Provitamin A te alfa i beta karoteni nalaze se u bundevi, a jednom kad ih se unese u organizam, pohranjuju se u jetri kao retinol, jedan od najaktivnijih oblika vitamina A, koji brani tijelo od oštećenja slobodnim radikalima, poboljšava zdravlje kože i smanjuje učinke starenja.
Od neprocjenjive je važnosti i za zdravlje očiju, djeluje u prevenciji neurodegenerativnih bolesti, osigurava zdravlje kostiju, mokraćnog i probavnog sustava te, u konačnici, poboljšava imunitet. Ostali nutrijenti koje ćete u sebe unijeti konzumacijom bundeve pomoći će vam u sprečavanju bolesti srca i smanjiti apsorpciju masti.
1. Kruh od bundeve
- 3 šalice višenamjenskog brašna
- 1 šalica šećera
- 2 žličice praška za pecivo
- 1 žličica cimeta
- 2 čaše pirea od bundeve
- 2/3 šalice vode
- 1 šalica kokosovog ulja
- 4 jaja
- ½ šalice nasjeckanog badema
Priprema:
- Namastite i pobrašnite kalup za kruh te zagrijete pećnicu na 175 stupnjeva Celzijevih
- Brašno, šećer, prašak za pecivo, sol te začine pomiješate u velikoj posudi, dodate bundevu, vodu, ulje, jaja i bademe. Miješate dok se sve ne poveže.
- Smjesu stavite u kalup te pecite otprilike 1 sat.
2. Bučnica
Potrebno:
Jedno pakiranje tankog tijesta za savijače
Nadjev:
- 90 dag bundeve
- 70 dag svježeg sira
- 10 dag šećera
- 15 dag maslaca
- 4 jaja
- dcl kiselog vrhnja
- sol
Priprema:
- Buču očistiti, mesnati dio naribati te dodati soli i ostaviti neka tako odstoji 20 minuta.
- Smjesu naknadno dobro iscijediti. U posudu staviti jaja i šećer te dobro izmiksati buču pomiješamo sa sirom, makom i vrhnjem te smjesom od šećera i jaja.
- Posloženo tijesto premažemo polovicom rastopljenog maslaca te rasporedimo pripremljeni nadjev, savijemo i stavimo na lim za pečenje.
- Pripremljenu savijaču premazati preostalim dijelom rastopljenog maslaca i peći na temperaturi od 200 stupnjeva otprilike 40 minuta.
3. Juha od bundeve
- 800 g bundeve
- jedan veći krumpir
- glavica luka
- režanj češnjaka
- 0,7 l povrtnog temeljca
- vrhnje za kuhanje
- peršin
- začini po izboru
Priprema:
- Luk narežite na kockice i dinstajte na maslinovom ulju s češnjakom dok ne postane staklast. Meso tikve narežite na kocke velike otprilike dva centimetra i dodajte luku.
- Dinstajte povrće desetak minuta, dolijte povrtni temeljac te dodajte krumpir narezan na kockice.
- Kuhajte 30-ak minuta na laganoj vatri, popaprite, posolite, dodajte malo čilija u prahu, vlasca, origana ili bilo koji začin koji vam padne na pamet koji bi istaknuo slatkoću ove juhe.
- Uklonite lonac s vatre i štapnim mikserom usitnite povrće u gustu, kremastu juhu. Dodajte malo vrhnja za kuhanje i vratite na štednjak par minuta.
- Peršin sitno nasjeckajte i poslužite u tanjur nakon serviranja juhe.
4. Cheesecake od bundeve
- 3/4 šalice grama keksa
- 4 žlice smeđeg šećera
- ¼ šalice maslaca
- ¾ šalice pirea od bundeve
- 3 bjelanjka
- 1 žutanjak
- 1 žličica cimeta
- prstohvat praha đumbira
- prstohvat soli
- 600 g kremastog sira
- 2 žlice vrhnja za kuhanje
- žlica soka od limuna
- Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva Celzijevih
- U posudu stavite usitnjene kekse, 2 žlice šećera, te otopljeni maslac i sve dobro pomiješate. Smjesu prebacite u posudu za pečenje i dobro utisnite na dno.
- 2 žlice šećera, bundevu, 3 bjelanjka, cimet, đumbir i sol pomiješate u posudi.
- Mikserom tucite kremasti sir dok ne postane pjenast, te dodajte sve ostale sastojke.
- U posudu sa sirom dodajte smjesu sa bundevom. Sve dobro promiješate.
- Smjesu prebacite u posudu za pečenje
- Pecite 50 minuta, izvadite iz pečenice te pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Naknadno ga stavite u hladnjak na par sat te poslužite.
Ana A.
Foto: Shutterstock