Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kako pripremiti bundevu na 4 načina

Foto: Shutterstock

Bogato antioksidansima, vlaknima, magnezijem, kalijem i vitaminima B, C, E i K, meso bundeve blagotvoran je plod za sve vitalne organe u tijelu.

Provitamin A te alfa i beta karoteni nalaze se u bundevi, a jednom kad ih se unese u organizam, pohranjuju se u jetri kao retinol, jedan od najaktivnijih oblika vitamina A, koji brani tijelo od oštećenja slobodnim radikalima, poboljšava zdravlje kože i smanjuje učinke starenja.

Od neprocjenjive je važnosti i za zdravlje očiju, djeluje u prevenciji neurodegenerativnih bolesti, osigurava zdravlje kostiju, mokraćnog i probavnog sustava te, u konačnici, poboljšava imunitet. Ostali nutrijenti koje ćete u sebe unijeti konzumacijom bundeve pomoći će vam u sprečavanju bolesti srca i smanjiti apsorpciju masti.

1. Kruh od bundeve

  • 3 šalice višenamjenskog brašna
  • 1 šalica šećera
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica cimeta
  • 2 čaše pirea od bundeve
  • 2/3 šalice vode
  • 1 šalica kokosovog ulja
  • 4 jaja
  • ½ šalice nasjeckanog badema

Priprema:

  1. Namastite i pobrašnite kalup za kruh te zagrijete pećnicu na 175 stupnjeva Celzijevih
  2. Brašno, šećer, prašak za pecivo, sol te začine pomiješate u velikoj posudi, dodate bundevu, vodu, ulje, jaja i bademe. Miješate dok se sve ne poveže.
  3. Smjesu stavite u kalup te pecite otprilike 1 sat.

2. Bučnica

Potrebno:

Jedno pakiranje tankog tijesta za savijače

Nadjev:

  • 90 dag bundeve
  • 70 dag svježeg sira
  • 10 dag šećera
  • 15 dag maslaca
  • 4 jaja
  • dcl kiselog vrhnja
  • sol

Priprema:

  1. Buču očistiti, mesnati dio naribati te dodati soli i ostaviti neka tako odstoji 20 minuta.
  2. Smjesu naknadno dobro iscijediti. U posudu staviti jaja i šećer te dobro izmiksati buču pomiješamo sa sirom, makom i vrhnjem te smjesom od šećera i jaja. 
  3. Posloženo tijesto premažemo polovicom rastopljenog maslaca te rasporedimo pripremljeni nadjev, savijemo i stavimo na lim za pečenje.
  4.  Pripremljenu savijaču premazati preostalim dijelom rastopljenog maslaca i peći na temperaturi od 200 stupnjeva otprilike 40 minuta.

3. Juha od bundeve

  • 800 g bundeve
  • jedan veći krumpir
  • glavica luka
  • režanj češnjaka
  • 0,7 l povrtnog temeljca
  • vrhnje za kuhanje
  • peršin
  • začini po izboru

Priprema:

  1. Luk narežite na kockice i dinstajte na maslinovom ulju s češnjakom dok ne postane staklast. Meso tikve narežite na kocke velike otprilike dva centimetra i dodajte luku.
  2. Dinstajte povrće desetak minuta, dolijte povrtni temeljac te dodajte krumpir narezan na kockice.
  3. Kuhajte 30-ak minuta na laganoj vatri, popaprite, posolite, dodajte malo čilija u prahu, vlasca, origana ili bilo koji začin koji vam padne na pamet koji bi istaknuo slatkoću ove juhe.
  4. Uklonite lonac s vatre i štapnim mikserom usitnite povrće u gustu, kremastu juhu. Dodajte malo vrhnja za kuhanje i vratite na štednjak par minuta.
  5. Peršin sitno nasjeckajte i poslužite u tanjur nakon serviranja juhe.

4. Cheesecake od bundeve

  • 3/4 šalice grama keksa
  • 4 žlice smeđeg šećera
  • ¼ šalice maslaca
  • ¾ šalice pirea od bundeve
  • 3 bjelanjka
  • 1 žutanjak
  • 1 žličica cimeta
  • prstohvat praha đumbira
  • prstohvat soli
  • 600 g kremastog sira
  • 2 žlice vrhnja za kuhanje
  • žlica soka od limuna
Priprema:
  1. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva Celzijevih
  2. U posudu stavite usitnjene kekse, 2 žlice šećera, te otopljeni maslac i sve dobro pomiješate. Smjesu prebacite u posudu za pečenje i dobro utisnite na dno.
  3. 2 žlice šećera, bundevu, 3 bjelanjka, cimet, đumbir i sol pomiješate u posudi.
  4. Mikserom tucite kremasti sir dok ne postane pjenast, te dodajte sve ostale sastojke.
  5. U posudu sa sirom dodajte smjesu sa bundevom. Sve dobro promiješate.
  6. Smjesu prebacite u posudu za pečenje
  7. Pecite 50 minuta, izvadite iz pečenice te pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Naknadno ga stavite u hladnjak na par sat te poslužite.  

 

Ana A.

Foto: Shutterstock

Bundeva čini čuda za vaše lice!

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo