Četiri šalice kave dnevno mogu i više nego prepoloviti rizik razvijanja gihta kod žena.
Kava je jedna od najpopularnijih, ali i najproučavanijih
namirnica. Osim što nekoliko šalica ovog savršenog jutarnjeg razbuđivača može
smanjiti rizik razvijanja Parkinsonove bolesti,
zaštititi nas od raka glave i vrata ili srčanih
bolesti, smanjiti rizik dijabetesa tipa 2 ili raka prostate, kava smanjuje rizik od
razvijanja gihta.
Četiri šalice kave dnevno mogu i više nego prepoloviti rizik
razvijanja gihta kod žena (57 posto umanjen rizik), pokazala je studija američkih
znanstvenika.
Čak i dvije šalice mogu znatno utjecati na razvoj ove bolne
upale zglobova, te smanjiti rizik za 22 posto, tvrde stručnjaci Medicinskog
fakulteta na Harvardu.
Oni su svoje podatke crpili iz studije kojom je pregledano
preko 90.000 medicinskih sestara diljem SAD-a. Istraživanje, koje je trajalo 26
godina, pokazalo je kako je 900 žena razvilo giht, a nakon što je analizirana
konzumacija pića, ustanovljeno je kako su najzaštićenije bile žene koje su pile
najviše kave.
Studija je objavljena u časopisu American Journal of Clinical
Nutrition.
Giht je upala zgloba (artritis) uzrokovana stvaranjem
kristala mokraćne kiseline u zglobovima. Riječ je o reakciji organizma na
nadraženost koju izazivaju naslage kristala u području između kosti i zgloba.
Bolni napadi mogu se pojaviti u bilo kojoj dobi, ali prvi napad često pogađa
muškarce između četrdesete i pedesete godine života. Giht je 20 puta češći kod
muškaraca nego kod žena. Ipak, broj žena koje obolijevaju od gihta se povećava
u menopauzi. Bio je poznat i kao “bolest kraljeva” zbog povezanosti
gihta i bogate prehrane pune mesnih delicija i alkoholnih pića.
Giht karakteriziraju akutni napadi jake i nepodnošljive
boli, osjetljivost, crvenilo, toplina i oticanje nekih zglobova.
Čimbenici kao što su pretilost, debljanje, velika količina
alkohola, visoki krvni tlak, loša funkcija bubrega, određeni lijekovi ili
prehrana bogata purinima mogu utjecati na razvoj ove bolesti. Liječenje
uključuje nesteroidne protuupalne lijekove kada se simptomi jave, te propisani
lijek koji smanjuje razinu mokraćne kiseline, otečenost, upalu i bolove.
Giht se također može spriječiti promjenom životnog
stila i prehrambenih navika. Organsko meso, umaci, konzervirana riba
(sardine i inćuni), pekarski kvasac i određeno povrće su na crnoj listi koja
vodi prema gihtu.
K. Horvat