Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kava štiti žene od raka endometrija

Osim što nam pomaže započeti dan u ljepšem svijetlu, kava može smanjiti izglede razvijanja raka endometrija kada su žene u pitanju, tvrde harvardski stručnjaci.

Kofein je pravi rudnik antioksidansa koji nas štite od bolesti:
pronalaze i uništavaju slobodne radikale – molekule koje napadaju i
oštećuju zdrave stanice, zbog čega mogu nastati bolesti.

Do ovog su zaključka stigli nakon što su analizirali podatke gotovo 67.500 žena koje su pratili kroz razdoblje od 26 godina. Ustanovili su 672 slučaja raka endometrija, a kava je povezana sa smanjenim rizikom od raka. Tako su žene koje su pile dvije ili tri šalice ovog popularnog napitka imale sedam posto smanjeni rizik od raka endometrija. Dobre vijesti su što su rezultati bili jednaki za kavu s kofeinom i bez njega.

“Već je ranije ustanovljeno kako kava štiti od dijabetesa zbog njenog učinka na inzulin. Tako smo postavili hipotezu kako bismo mogli također vidjeti smanjene u pojavi nekih vrsta raka”, objasnio je Edward Giovannucci, profesor nutricionizma i epidemiologije na Harvardu, ujedno i voditelj studije.

Ako pripadate onim ženama koje jutarnju ili popodnevnu kavu slijede cigaretom, znajte kako tako poništavate nedavno ustanovljene dobrobiti kave.

Rak endometrija je vrsta raka koja se pojavljuje u maternici. Počinje u sloju stanica koje čine sluznicu (endometrij) maternice, a ponekad se naziva rak maternice.

Kava smanjuje rizik od moždanog udara, gihta kod žena, Alzheimerove bolesti, bazocelularnog karcinoma, Parkinsonove bolesti, dijabetesa, raka prostate i mnogih drugih bolesti. Jesu li vam poznati njeni ostali učinci na zdravlje? Saznajte koja je Istina o kavi!

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo