Koža je prirodno sjajna uz voće i povrće

rajcica-lice-njega-maska-zena-lijepa5

Ako se mučite sa sivim tenom, a pokušali ste sve od prestanka pušenja do novih i skupih krema, vašim mukama može doći kraj ako malo više pažnje posvetite unosu voća i povrća.

"Većina ljudi smatra kako je najbolji način za poboljšati boju kože sunčanje, no naše je istraživanje pokazalo kako je konzumacija veće količine voća i povrća učinkovitija", objasnio je dr. Ian Stephen sa Sveučilišta u Nottinghamu.

Konzumacija voća i povrća bogatog karotenoidima može ostaviti traga na vašoj koži, dajući joj zlatni sjaj, a ujedno će poboljšati vaš imunitet i zaštititi reproduktivni sustav. Karotenoidi su antioksidanti koji upijaju štetne tvari s kojima se naša koža svakodnevno susreće zbog sunčevih zraka, onečišćenja iz zraka, pušenja...

Stephen je proveo istraživanje nad svojim studentima, koji su dva mjeseca jeli pet dodatnih porcija voća i povrća. Zatim su pregledali pregršt fotografija na kojima je promijenjena boja pigmentacije njihove kože. Svoje su fotografije ocijenili privlačnijima nakon dulje konzumacije veće količine voća i povrća.

"Kod ljudi, što više nalazimo crvene i žute tonove u koži, to su osobe privlačnije. Crveni tonovi su uzrokovali naletom krvi, posebno krvi koja sadrži veće količine kisika. Ova je metoda bolja od izležavanja na suncu, jer ako imate crvenu kosu i pjegice, izgorjet ćete, a to se neće dogoditi ako jedete voće i povrće" objasnio je dr. Ian Stephen.

Ako se pitate koje to namirnice trebate jesti, napunite svoje smočnice voćem i povrćem crvene, žute i narančaste boje. Mrkva i rajčica vaši su glavni saveznici za suncem okupanu kožu zdravoga sjaja. najbolje od svega, na ovaj način niste izloženi riziku od razvijanja malignog raka kože melanoma.

Najpoznatija dobrobit rajčice je što sadrži likopen, najjači antioksidans iz skupine karotenoida, koji pomaže u borbi protiv nakupina stanica raka.

On može spriječiti malignu transformaciju, stanični proces koji opisuje preobrazbu normalne stanice u stanicu raka. Najbolji prirodni izvori likopena su gusta juha od rajčice, kuhani umak od rajčice, kečap te pasterizirani sok od rajčice.

Mrkve u prosjeku sadrže oko tri miligrama betakarotena, a svakodnevna konzumacija ovog povrća bogatoga vlaknima snižava rizik od raka debelog crijeva za oko 24 posto, a daleko je najpoznatija kao idealna namirnica za zdrave oči.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!