Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kratki vodič kroz ribarnicu – kako odabrati najsvježiju ribu?

Čak i ako niste u prilici sami uloviti svoju ribu vaš morski jelovnik ne mora sadržavati isključivo zamrznute proizvode. Svaka bolja tržnica ima svoju ribarnicu koja nudi velik izbor raznih morskih plodova.

Zajedno s našom sugovornicom zapitali smo kako prepoznati dobru ribu u ribarnici? Ima li spasa nama laicima?

Nutricionista Mirna Trumbetaš ispričala nam je priču:

Kod biranja ribe kao i ostalih morskih plodova treba biti oprezan i paziti kako se bira. U srednjem vijeku su rekli da se riba čuva od izlaska do zalaska sunca, a onda se baca u more. Tako to treba biti jer se u ribi koja dugo stoji povećava količina histamina koji izaziva otrovanje, a nije termolabilan tako da ga termičkom obradom nećemo uništiti.

Upozorila nas je i na način skladištenja ribe. Naime, ona se za vrijeme prodaje mora držati na ledu.

Kada kupujemo ribu važno je vidjeti bistre i pune oči, škržni otvori svijetlo ružičasti sa specifičnim mirisom na more, ljuske koje su priljubljene i ne otpadaju, koža je čvrsta, elastična i metalnog sjaja, sluz ravnomjerno raspoređena, a analni otvor stisnut.

Koju ribu odabrati

Svi već znamo – riba može biti plava ili bijela. Takva podjela posljedica je raspodjele i sadržaja masti u njoj. Plava je masnija, kaloričnija, jeftinija, ali i bogatija korisnim omega-3 masnim kiselinama.

Osim po sastavu ribu biramo i po željenom okusu jela. Plava ima nešto jači okus i miris, dok je bijela nježnija i lakša za probavu. Bijela će se termički kraće obrađivati jer ima manje masti koja sporije provodi temperaturu.

Plava riba: tuna, sredela, skuša, losos, inćun, palamida

Bijela riba: zubatac, oslić, škarpina, orada, brancin, grdobina

Koju god odabrali važno je samo da je svježa i vama ukusna. Preporučaju se barem dva riblja obroka tjedno. Sada naoružani zdravljem samo hrabro na tržnicu i dobar tek.

A.K.

Foto: Shutterstock

Omastite brk i Pripremite oradu onako kako to čine u Rimu

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo