Hrana i recepti

Hrana i recepti

Krumpir može biti opasan? Moguće je da ga više nećete jesti nakon što ovo pročitate

Nutricionisti diljem svijeta stalno pokušavaju saznati sve o dobrobitima krumpira za organizam, a njihova saznanja su razlog zašto ih sve više ljudi izbjegava.

Iako sadrži vitamine i minerale, njegov glikemijski indeks nije tako dobar… Način na koji se krumpiri pripremaju igra veliku ulogu u njihovom zdravstvenom doprinosu. U jednom će slučaju oni biti izvor vlakana koji se bore protiv kolesterola, dijabetesa i raka. U drugom će pak biti kratka cesta do sigurnog obolijevanja.

Ako još do danas niste razvili čvrsto mišljenje o krumpiru, evo nekoliko činjenica koje će vam pomoći pri donošenju odluke.  

Ipak nisu dijetalna namirnica

Znanstvenici s Harvarda su analizirali utjecaj krumpira na debljanje i u tu svrhu okupili 120 000 sudionika. Rezultati istraživanja pokazuju kako su osobe koje su jele jedni porciju krumpira više, neovisno o načinu pripreme, dobili oko 1.5 kilogram više od onih koji su jeli samo jednu. Brojka samo raste ako se promatra utjecaj prženih krumpira.

Sadrže toksine

Kada se izlože svjetlosti, razviju nešto što se naziva glikoalkaloidi, koji se pretvaraju u toksin kad se konzumiraju. Možete ih primijetiti ako ispod kore vidite zelene mrlje. Na žalost, i bez zelenih mrlja oni postoje. Oni mogu oštetiti probavu i i utjecati na upalnu bolest crijeva. Kako biste umanjili utjecaj ovog toksina, važno je ne izlagati krumpir suncu. Možete ga i oguliti prije konzumacije jer se oko 70 posto glikoalkaloida nalazi u kori. Ipak, kora sadrži najviše spomenutih vlakana koji su iznimno dobri za zdravu probavu.

Kardiolozima ne bi palo na pamet ove nezdrave namirnice staviti u usta!

Prženi krumpiri uzrokuju rak

Radi se vjerojatno najpopularnijem jelu na svijetu, no istraživači su objasnili da prženje hrane stvara spojeve u hrani koji mogu uzrokovati rak, poput akrilamida u pomfritu. Ova je kemikalija kancerogena. Uz sve su istraživanja do danas potvrdila i kako osobe koje jedu pržene krumpire dva ili više puta u tjednu, imaju 2 put više šanse da će umrijeti ranije, neovisno o uzroku, od onih koji tu namirnicu uopće ne jedu.

Krumpir uspješno povisuje razinu šećera u krvi

Stručnjaci savjetuju umjerenu konzumaciju krumpira jer se brzo probavljaju i povisuju razinu šećera u krvi, a brzo nakon ove reakcije vi se opet gladni. Upravo to može dovesti do prejedanja, dijabetesa i bolesti srca.  

Puni su pesticida

Prema podacima, otprilike 35 različitih pesticida se nalazi na običnom krumpiru.

Za njih 6 se zna da su kancerogeni, 12 ih se igra s hormonima, 7 je neurotoksično, a 6 može imati ozbiljne posljedice na reproduktivno zdravlje.

Krumpiri se špricaju tri puta, dok rastu, prije berbe i nakon što se iskopaju.  Jasno vam je da se takve stvari ne mogu jednostavno oprati vodom…

Ako želite biti zdravi, riješite se odmah ovih 11 navika!

Što možemo zaključiti?

Krumpir može biti zdrava namirnica ako se dobro pazi na pripremu, veličinu porcije i jede samo onaj iz organskog uzgoja.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo