Hrana i recepti

Hrana i recepti

Masna prehrana trudnica negativno utječe na mozak beba

Stručnjaci savjetuju kako bi trudnice i dojilje trebale jesti raznovrsne namirnice, bogate nutrijentima, a ne samo se ograničiti na hranu krcatu mastima. Jedino na taj način mogu svome tijelu i tijelu svoje bebe osigurati pravilan razvoj.

Prehrana krcata mastima povisuje rizik od razvijanja šećerne bolesti, pretilosti i metaboličkog sindroma, a sada stručnjaci upozoravaju kako masna prehrana trudnica i dojilja može negativno utjecati na moždane funkcije i ponašanje njihovih beba.

“Naši rezultati nastali na životinjskim modelima sugeriraju kako majčina prehrana bogata mastima za vrijeme trudnoće i dojenja može značajno i trajno utjecati na mozak, pomašanje i kogniciju njihovih potomaka. Naime, štakori čije su majke unosile više masti preferirali su masniju hranu, više su težili, imali su slabiju toleranciju na glukozu i u manjoj su mjeri bili podložniji standardnim potiskivačima apetita”, objasnila je Kellie Tamashiro, profesorica psihijatrije i bihevioralnih znanosti Sveučilišta Johns Hopkins, voditeljica studije.

Riječ je o rijetkoj studiji koja je imala za cilj izmjeriti neposredan učinak prehrane bogate masnoćama na funkcije mozga potomaka laboratorijskih štakora te predstavlja mudar savjet za žene. Stručnjaci savjetuju kako bi trudnice i dojilje trebale jesti raznovrsne namirnice, bogate nutrijentima, a ne samo se ograničiti na hranu krcatu mastima. Jedino na taj način mogu svome tijelu i tijelu svoje bebe osigurati pravilan razvoj.

Muškarci čiji se prehrana temelji na zasićenim mastima stvaranju manji broj spermija, koji su ujedno manje aktivni. S druge strane, muškarci čija je prehrana u većoj mjeri sadržavala unos omege-6 imali su spermije s većom pokretljivošću, dok su ispitanici koji su jeli više omega-3 masnih kiselina imali veće spermije boljeg oblika (morfologija), pokazalo je istraživanje harvardskih stručnjaka. Pročitajte više: Kakva prehrana šteti muškoj plodnosti?

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo