Mediteranska prehrana pomaže srčanim bolesnicima

Par jede, zdrava hrana

Konzumacija mediteranske prehrane može pomoći srčanim bolesnicima da ostanu zdravi, pokazali su rezultati najnovijeg grčkog istraživanja.

"Prehrana koja obiluje voćem i povrćem, orašastim plodovima, biljnim uljima, nemasnim mliječnim proizvodima, mahunarkama, cjelovitim žitaricama i ribom štiti od srčanih bolesti te sprječava određenu vrstu karcinoma", izjavila je dr. Christina Chrysohoou sa Sveučilišta u Ateni.

kKako bi doznala može li mediteranska prehrana biti korisna osobama s postojećim srčanim bolestima, dr. Chrysohoou je s timom stručnjaka ispitala gotovo 1.000 pacijenata. I dok je dio njih preživio srčani udar, druga grupa sudionika istraživanja se mučila s teškim bolovima u prsima.

Rezultati istraživanja su jasno pokazali: ispitanici koji su se strogo pridržavali pravila mediteranske prehrane imaju 30 posto manji rizik od drugog srčanog udara ili snažne boli u prsima rijekom prvog mjeseca nakon otpuštanja iz bolnice.

Znanstvenici su odvojenim proučavanjem različitih komponenti mediteranske prehrane otkrili kako rizik od srčanih problema naročito smanjuju povrće, salata i orašasti plodovi.

Stručnjaci za kraj zaključuju kako bi strategije za smanjenje smrtnosti i bolesti srca svakako trebale uključiti najkorisnije dijelove mediteranske prehrane.

 

K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!