Hrana i recepti

Hrana i recepti

Mlijeko bez laktoze – dobro ili loše za vaše zdravlje?

Shutterstock

Davno su prošli dani kada smo mogli kupiti samo mlijeko s većim ili manjim postotkom masnoće… Danas proizvođači mliječnih proizvoda nude isti napitak bez laktoze jer sve više onih koji ne podnose ovaj mliječni šećer.

Što je mlijeko bez laktoze

Laktoza je šećer koji se nalazi u kravljem mlijeku, a u nešto manjim količinama u kozjem i ovčjem. Mlijeko bez laktoze možda i nije pravi naziv jer se u većini slučajeva ona ne odstranjuje iz mlijeka nego se njemu, u procesu, dodaju enzimi (laktaze) 

Umorni ste, vrti vam se, kratak vam je dah? Ovo su simptomi deficita željeza

Mlijeko bez laktoze razlikuje se od običnoga po tome što sadržava već razgrađenu laktozu. Riječ je o procesu u proizvodnji uz pomoć enzima laktaze. Enzim laktaza, koji ljudima s intolerancijom na laktozu nedostaje, razgrađuje laktozu oblike šećera koje tijelo može probaviti. 

Možda se nakon svih ovih informacija pitate je li mlijeko bez laktoze dobro ili loše za vas? Postoje neki dokazi koji upućuju na dobrobit konzumiranja mlijeka bez laktoze. 

  1. Intolerancija na mliječni šećer ili laktozu se očituje probavnim tegobama poput grčeva, nadutosti, vjetrovima, a ponekad i proljevima nakon konzumacije mlijeka ili mliječnog proizvoda. 
  2. Mlijeko bez laktoze ima jednak nutritivni profil kao ono koje ga sadrži tako da možete računati na dovoljan unos vitamina, minerala, kalcija i proteina. 
  3. Studije su pokazale da prehrana koja uključuje konzumaciju mliječnih proizvoda s niskim udjelom masnoće pogodna za snižavanje krvnog tlaka te umanjuje šanse da ćete patiti od dijabetesa. 

Kava s mlijekom sadrži više zasićenih masti nego porcija pomfrita. Znamo još 7 jednako šokantnih primjera!

Uz ove dobrobiti, navode se i određeni negativni aspekti. Naime, laktoza je prirodni šećer pa se pretpostavlja da bi proizvođači mlijeka bez laktoze mogli dodavati šećer u mlijeko iako se smatra da je razgrađena laktoza jednako slatkog okusa. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo