Hrana i recepti

Hrana i recepti

Nazdravite svim zdravstvenim dobrobitima piva!

Brine vaš pivski trbuščić? Panici nema mjesta, s obzirom na to da umjerena konzumacija piva može sniziti rizik od šećerne bolesti i visokog tlaka, a ujedno pomoći kod mršavljenja!

Pivo se smatra jednim od najstarijih alkoholnih pića na svijetu: prema starim iskopinama i zapisima, arheolozi su utvrdili da su stari Babilonci proizvodili pivo u domaćinstvu još 7000 godina pr. Kr. Osim što je jedno od omiljenijih alkoholnih pića, ono je i izuzetno korisno za zdravlje – ako se konzumira umjereno!

Pivo je dobro za srce

Stručnjaci Zaklade Giovanni Paolo II iz Campobassa analizirali su prethodnih 16 studija i zaključili kako 21 gram vina dnevno može sniziti rizik od srčanih bolesti, dok isti učinak može polučiti 43 grama piva. No, ako ste mislili kako se zdravstvene dobrobiti konzumacije piva na zdravlje srca povećavaju s većim brojem ispijenih čaša piva, prevarili ste se. Ključ je u umjerenosti.

Pivo pomaže u borbi protiv kilograma

Brine vaš pivski trbuščić? Nemojte se više plašiti, jer prema španjolskim znanstvenicima umjerena konzumacija piva može sniziti rizik od šećerne bolesti i visokog tlaka, a ujedno pomoći kod mršavljenja! Za pivski trbuščić okrivljuju anglosaksonsku kulturu s mnogo nezdrave brze hrane i čestim opijanjem.

Istraživači Sveučilišta u Barceloni su u svoju studiju “Pivo, mediteranska prehrana i krvožilne bolesti” uključili gotovo 1250 osoba starijih od 57 godina. Ustanovili su kako su osobe koje su se pridržavale mediteranskog načina hranjenja i umjereno pile pivo ne samo zadržale svoju liniju, nego i u nekim slučajevima smršavjele. Liječnici tvrde kako pivo pruža našem tijelu gotovo iste dobrobiti koje se povezuju s vinom.

Pivo potiče kreativnost

Ako pišete roman i stali ste na drugoj stranici, probajte s nekoliko gutljaja rashlađenog piva. Naime, umjerena konzumacija ovog alkoholnog pića može poboljšati kreativnost, prema istraživačima Sveučilišta Illinois. Oni su zadali zadatak oko kojeg je trebalo malo promućkati mozgom kako bi se došlo do rješenja 40-orici muškaraca. Muškarce su podijelili u dvije skupine: polovica je bila trijezna, a druga je polovica prije popila dva velika piva. Iznenađujuće, muškarci koji su nazdravljali pivom uspjeli su brže riješiti zagonetku nego trijezni ispitanici.

Pivom protiv osteoporoze

Osteoporoza nije samo ženski problem, kako se to često misli – od nje obolijevaju i muškarci. Nju karakterizira smanjena gustoća kostiju izazvana prekomjernim gubitkom kalcija i koštanog tkiva, pri čemu kosti postaju porozne. Takve kosti pojačano su osjetljive na različite fizičke stresove. Na svu sreću, pivo je bogato mineralom silikonom koji je važan za jačanje kostiju.

Pivo štiti od raka prostate

Hmelj je taj koji pivu daje okus, ali ujedno pruža i zdravstvenu zaštitu jer je bogat hranjivim tvarima, poput ksantohumola, koji može ubrzati smrt stanice raka, ali I omesti rast onih stanica koje uzrokuju proširenje prostate. Pravo muško piće!

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo