U hrani koju svakodnevno konzumiramo ima puno više soli nego što nam se čini na prvi pogled. Provjerite na našoj listi jeste li dovoljno informirani kad je u pitanju količina soli u pojedinim namirnicama.
Stručnjakinja za zdravu prehranu Britanske fondacije za zdravlje srca (BHF), Victoria Taylor, poziva na oprez kad su u pitanju ove namirnice.
1. Sir i maslac
Dodavanje maslaca u rižoto da bi bio kremast ili parmezana na omiljenu tjesteninu neće samo pojačati kalorijsku vrijednost obroka i opteretiti ga zasićenim mastima već uz njih dolazi i dodatna sol na koju niste računali. Odrecite se ovih navika da biste izbjegli pretjerani unos soli u organizam i pomogli očuvati vitak struk.
Evo odgovora koliko soli i šećera trebate konzumirati!
2. Umaci
Umak od soje, umak za ribu, pa čak i kečap – svi ovi dodaci obogatit će okus vašem jelu, ali će ga istodobno opteretiti dodatnom količinom soli. Budite štedljivi, ne treba vam još soli!
3. Slani namazi
Slani namazi poput margarina sadrže velike količine soli – stoga pažljivo čitajte deklaracije na proizvodima i odaberite onaj s najmanje dodane soli. I ostali ukusni namazi, poput kikiriki maslaca ili krem sireva, također mogu sadržavati dodanu sol. Budite oprezni, čitajte deklaracije i pažljivo u prehrani dozirajte ove namirnice.
4. Slani zalogaji
Kapare, inćuni i masline vaše će jelo opteretiti dodatnim količinama soli. Ukoliko pokušavate smanjiti sol radije se odlučite obogatiti okus jela začinskim biljkama, limunom, češnjakom ili crnim paprom.
5 jednostavnih načina kako smanjiti unos soli u organizam
5. Kruh
Dok biramo omiljeni kruh rijetko pritom razmišljamo o dodatnim količinama soli koje sadrži. Izbjegavajte kruh i peciva koji na površini imaju mrvice krupne soli ili je tijesto obogaćeno maslinama – preskočit ćete dodatne količine soli za taj dan. Čitajte deklaracije – iznenadit će vas kako količine nutrijenata variraju od proizvoda do proizvoda!
Super ideje kako posoliti hranu – bez soli!
6. Krumpiri
Jela od krumpira dežurni su krivci – osobito se čuvajte krumpira pečenog u kori u kojeg kuhari prethodno utrljaju veće količine soli, unaprijed posoljenih porcija pomfrita ili pečenih krumpirića. Čipseve ne moramo ni spominjati!
7. Slatko-slani deserti
Trend slatko-slanih okusa kao što je slana karamela možda jest po vašem ukusu ali ubacio je sol u jela koja su prethodno bila bez soli. A možda i nisu! Čitajte deklaracije na proizvodima i iznenadit ćete se količinama soli u slatkim namirnicama poput keksa i kolačića.
Himalajska ili stolna sol – koja je zdravija i bolja?
M. R. S.
Foto: Shutterstock