Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ovo je najgori način pohranjivanja mesa, upozoravaju stručnjaci i otkrivaju u čemu je trik

Shutterstock

Ove greške prilikom pohranjivanja mesa izbjegavajte radi vlastite sigurnosti.

Ljubitelji mesa znaju da ono može biti i skupo, a čini se kako se to posebno odnosi na današnje stanje u cijelom svijetu. Na sreću, većina kuhanog ili pečenog mesa može se pohraniti u hladnjak te iskoristiti uz razna druga jela. 

Prema pisanju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, ako planirate meso pohraniti u hladnjak, morate se pobrinuti da to učinite kako treba. Ako do danas niste znali kako se to pravilno radi, evo nekoliko koraka koji će vam pomoći. 

Nikada meso ne stavljajte u hladnjak bez da ste ga narezali

Ako planirate preostalo meso odložiti u hladnjak, nemojte to učiniti bez da ste razmislili. Prema stručnjacima, nikada se kuhano meso ne bi smjelo samo staviti na tanjuru u hladnjak – ako su u pitanju veliko komadi mesa, prvo ih se treba nasjeći na manje komade. 

Ovo je najbolji suplement za gubitak kilograma i masnih naslaga na trbuhu, tvrde nutricionisti

Ostaci mesa moraju biti pohranjeni na određenoj temperaturi

Prema pisanju CDC-a, ostaci hrane bi trebali biti pohranjeni na temperaturi od 4.5 stupnjeva ili još hladnijoj 2 sata nakon što je termički obrađeno. Ako je hrana bila izložena visokim temperaturama nakon što ste ju pripremili, recimo ostavili ste ju u vrućem automobilu, možete ju spremiti u hladnjak ali u roku sat vremena. 

Zašto je to tako važno? Stvar je u tome da bi se trebao spriječiti razvoj bakterija a to možemo učiniti tako da ju pohranimo u hladnjak kratko nakon što smo ju pripremali. Kako je velikim komadima mesa potrebno dosta vremena da se ohlade, potrebno je velike komade nasjeći na manje. 

Hrana u kojoj su se razvile bakterije je opasna za zdravlje 

E. coli i salmonela su dva tipa bakterija koje se često mogu naći u mesu, a ako je netko pojeo komad mesa u kojem su bakterije, lako može doći do trovanja. E. Coli može uzrokovati ozbiljnu bolest, povraćanje, proljev ili infekciju urinarnog trakta, dok Salmonella može također uzrokovati bolesti uzrokovane hranom zbog kojih pati oko milijun Amerikanaca svake godine. Neki su ljudi u rizičnoj skupini od razvoja bolesti povezanih s hranom koje mogu biti fatalne. Prema pisanju CDC-a u putanju su djeca mlađa od 5 godina, stariji od 65, osobe slabog imunološkog sustava ili trudnice. 

Ove prehrambene navike mogu dodati 13 godina vašim godinama pa ih je pametno izbjegavati

“Kontaktirajte liječnika ako povraćate ili imate proljev koji traje dulje od 2 dana, krvavu stolicu ili visoku temperaturu te znakove dehidracije (rijetko mokrenje, žeđ, suha usta, vrtoglavicu…)”, stoji na stranicama DCD-a. 

Termički obrađeno meso ne može stajati u hladnjaku zauvijek 

Nemojte meso držati u hladnjaku predugo ako želite da bude sigurno za jelo. Čak i ako ste ga pohranili kako treba, dobri za jelo mogu biti samo određeno vrijeme, a to pak ovisi o vrsti mesa. Slanina ili kobasice mogu stajati tjedan dana u hladnjaku, a ostalo meso oko tri dana. Dakle vaša će hrana biti dobra za jelo ako ju pravilno pohranite u hladnjak i pojedete za par dana.

A. A.

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo