Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ovo su vrste mesa koje trebate jesti, ali tu su i dvije koje morate izbjegavati

Shutterstock

Samo jedan savjet može dovesti do toga da uvijek odaberete kvalitetne komade mesa koji neće negativno utjecati na vaše zdravlje.

Hamburgeri, kobasice i pileća krilca su mnogima omiljeni „komadi“ mesa, ali oni nikako nisu najbolji izbor za vas. No, ne morate se odreći mesa da biste jeli zdravi, prema riječima Kris Sollida, nutricionista. Zdravi proteini koje nam meso pruža su uvijek dobrodošli. 

“Meso može biti dio zdrave prehrane, baš kako i zdrava prehrana može biti bez mesa“, dodaje te pojašnjava kako je na svakoj osobi odabir želi li jesti meso ili ne. Dobro je zapamtiti da je upravo meso ključan izvor vitamina i minerala poput vitamina B12 i željeza.

Malina Linkas Malkani, glasnogovornica za „Academy of Nutrition and Dietetics“ preporučuje umjerenost kada je u pitanju konzumacija mesa, a većina nas ga jede više nego je potrebno. Savjetuje da je najbolja opcija kada se na tanjuru nalazi ¼ mesa, a sve ostalo neka bude poveće, žitarice i ostale namirnice biljnog podrijetla.

Najbolji izbor: Meso bez masnoća

Svi će se nutricionisti složiti kako treba tražiti meso bez puno masnoća, a najbolje bi bilo da sadrže 10 grama masnoća po komadu. Ona smatra da nije koša ideja očistiti meso od masnoća, kože te da se priprema kuhanjem ili prženjem bez ulja i puno soli kako bi taj komad mesa i ostao zdrav za konzumaciju.

Patlidžan kao zamjena za meso: Imamo 10 jako dobrih razloga zašto ga jesti

Dobar izbor: Puretina bez kože

Puretina je meso s najmanje masnoća i jako dobar izvor vitamina B6 i B3, navodi Sollid. Ti nutrijenti pomažu srcu da ostane zdravo, poboljšavaju probavu, funkcioniranje mozga i pružaju energiju. Iako nije potpuno bezmastan dio puretine, bataci su dobar izvor željeza koji je ključan za pravilan rad metabolizma i srca, a manjak ovog minerala može dovesti do anemije.

Dobar izbor: Pileća prsa bez kože

Piletina je odličan izvor vitamina B6 i B3, a to je samo početak… Istraživanja ukazuju na to da piletina igra pozitivnu ulogu u održavanju željene tjelesne mase ali i zdravog života. Uz to je bijelo pileće meso dobar izvor fosfora i riboflavina, dodaje Solidd. Ako se pitate a što je s tamnim pilećim mesom, ona dodaje da se može pohvaliti puno većim količinama cinka od bijelog mesa.

Dobar izbor:  Svinjska file – lungić

Meso bez puno masnoća je dobar izbor, a kada je u pitanju svinjetina onda svakako odaberite pisanicu. Jeste li znali da je upravo meso svinje ono koje se najčešće jede? Ako je tako i u vašem domu, onda odaberite ovaj komad mesa jer sadrži tonu nutrijenata.

5 neobičnih simptoma koji mogu upozoravati na začepljenje krvnih žila

Dobar izbor: Flank steak (flam), ramstek i mljevena govedina (95 posto mesa bez masnoća)

Iako je crveno meso na lošem glasu, ono može biti kvalitetan dio pravilne prehrane, a tako tvrdi studija provedena prije nekoliko godina od strane „Proceedings of the Nutrition Society“. Poput drugog mesa, govedina je dobar izvor proteina i esencijalnih nutrijenata. Ako je moguće, odaberite meso životinje koja je rasla na otvorenom i tamo se hranila je r će tako sadržavati više vitamina E i antioksidanata.

Također pazite da meso ne pečete na visokim temperaturama jer istraživanja pokazuju da izgoreni dio mesa može biti i opasan za zdravlje.

Što izbjegavati?

Salama, naresci i hrenovke su samo primjer obrađenog mesa koje treba izbjegavati ili umjereno konzumirati. Znanstvena istraživanja su potvrdila kako ovakvo meso, ako se jede u velikim količinama, može biti jedan od uzroka razvoja raka crijeva. Često su puni soli i zasićenih masnoća, a to su sastojci koji se povezuju s bolestima srca, moždanim udarom i dijabetesom tip 2.

Izbjegavajte i masno meso jer je puno masnoća koje utječu na porast kolesterola. Što je najgori izbor? T-bone odrezak bi mogao biti primjer. U svijetu mesa, i  rebarca se smatraju jako masnim mesom. Iako ovo meso nije dobro jesti u velikim količinama, ako ste umjereni ne morate brinuti za zdravlje.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo