Klasičnu prehladu ne možemo izliječiti, no možemo si olakšati simptome i osjećati se malo bolje.
Bitno je napomenuti da u određenim situacijama pripravci iz kućne radinosti neće biti dovoljni i da je potrebno na vrijeme prepoznati kada prehlada ili blaga viroza prelazi u nešto ozbiljnije te sukladno tome potražiti liječničku pomoć.
Svi govore da je važno konzumirati vitamine, minerale i vlakna – ali gdje ih pronaći?
SASTOJCI:
- ¾ fino sjeckanog svježeg peršina
- 3 režnja češnjaka
- 1 žličica ribane limunove korice
- 2 žličice limunova soka
- 1 žličica maslinova ulja
- ½ žličice soli
UPUTE:
Peršin sitno nasjeckajte, češnjak usitnite ili zgnječite i dodajte sve ostale sastojke. Sve dobro promiješajte. Ako vam nečega bude nedostajalo u okusu, slobodno pojačajte. Ovakav pesto možete servirati uz prepečeni kruh, meso, ribu ili uklopiti u bilo koju večeru.
Zapamtite, češnjak je jedan od jako dobro istraženih začina koji se već stoljećima koristi kako u kulinarstvu tako i u medicinske potrebe. Jedan od aktivnih spojeva koji se nalazu češnjaku je alicin, a pokazao se jako djelotvornim u suzbijanju rasta bakterija i mikroba. Također ima i antioksidativan učinak, a zaslužan je za aromu svježeg češnjaka.
Peršin pak sadrži vitamin C, karotenoide i flavonoide. Istraživanja su također pokazala da ekstrakt peršina može imati antibakterijska svojstva.
Ovo je najbolja prehrana u prevenciji bolesti i infekcija, a vrlo je jednostavna
Foto: Shutterstock