Hrana i recepti

Hrana i recepti

Priprema zimnice za početnike – svakako se držite ovih sedam pravila

Shutterstock

Već gotovo izumrli običaj – priprema zimnice – vraća se na gastroscenu u velikom stilu.

Svoj povratak duguje prije svega ljubiteljima dobre, zdrave i kvalitetne hrane koji su, unatoč dostupnosti namirnica tijekom cijele godine, prigrlili običaj naših baka.

Pinđur – probajte ovaj odličan domaći recept

Što trebate znati o pripremi zimnice?

1. Birajte zrele plodove

Možda je najvažnija to da za zimnicu birate zrele i zdrave plodove koji nisu ni na koji način oštećeni.

2. Čistoća je važna

Drugo pravilo kojeg se jako bitno držati odnosi se na čistoću, kako samih namirnica tako i pribora koji se koristi pri pripremi i poslije pri skladištenju. Sterilizirani pribor osigurat će vam dugotrajnost i kvalitetu pripremljene zimnice.

Džem od aronije – poslastica za zdravlje i nepce

3. Krenite s jednostavnim receptima

Ako ste totalni početnik, najbolje je da krenete s manje zahtjevnim receptima, odnosno pripremom onih jela s kojima je mogućnost da pogriješite minimalna.

4. Pazite na konzerviranje

Ako želite uvijek i u svakom trenutku biti sigurni da znate što konzumirate, koristite prirodne konzervanse, među kojima je odličan izbor bosiljak.

Bosiljak služi kao konzervans jer sadrži linalol, cineol i druge antiseptičke sastojke koji uništavaju štetne bakterije u hrani i sprečavaju njihov rast.

Uz bosiljak, prirodni konzervansi su gorušica i hren koji se uz šećer, sol, ocat ili alkohol dodaju hrani kako bi se spriječilo kvarenje.

5. Staklenke dobro operite

Naravno, osim na konzervanse, valja paziti i na staklenke u koje ćete pohraniti zimnicu. Staklenke operite i dobro osušite u pećnici. Neka budu vruće ako se u njih stavlja vruća tekućina ili smjesa. Najbolje ih je držati na 70 stupnjeva oko pola sata, tako ćete biti sigurni da su potpuno sterilizirane. Koristite li gumene čepove, kod konzerviranja napravite vakuum.

Super moćna cikla – imamo savršen recept za salatu

6. Pohrana na suho mjesto

Napunjene staklenke pohranite na suho i tamno mjesto, a idealno bi bilo da je temperatura prostora u kojem ih čuvate stalno 10°C.

Prije nego što se bacite u akciju, dobro je znati da se sve voće i povrće ne priprema na isti način, nego ima neke svoje zakonitosti kojih se valja držati. Tako, primjerice, mrkvu, celer, ciklu i ostalo slično povrće za zimnicu režite na kockice, ploške ili štapiće jednake veličine kako bi se ravnomjerno ukiselilo.

Kiselite li pak gljive, prije samog postupka obrišite ih vlažnom krpom, a paprike prije kiseljenja izbockajte čačkalicom. 

7. Dodavanje octa

Kada dodajete ocat, pazite da prekriva povrće barem dva centimetra, odnosno da povrće ne izviruje. Za kraj svakako valja napomenuti da ukiseljeno povrće nutritivno ne odudara puno od svježeg, a slično je i s energetskom vrijednošću – unatoč konzervansima šećeru i octu, domaća zimnica ima nisku kalorijsku vrijednost.     

Recept za savršen domaći ajvar

M. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo