Hrana i recepti

Hrana i recepti

Recite nam tko ste, a mi ćemo vam reći kako da se riješite ovisnosti o šećeru!

Shutterstock

Prehrana s visokim udjelom šećera povezana je s bolestima srca i pretilosti. Nakon bezbroj bezuspješnih pokušaja da se riješite ovisnosti o šećeru, okrenite izglede u svoju korist s planom prehrane koji je jedinstveno usmjeren na vas i vašu osobnost.

“Koliko ljudi, toliko ćudi”, kaže stara poslovica. U ovom slučaju stručnjaci su je primijenili na naše prehrambene navike i postigli zavidan uspjeh u rješavanju problema u prehrani.

7 savjeta uz pomoć kojih ćete prestati jesti šećer

Impulzivni ste

Tko od nas nije barem jednom podlegao vanjskim podražajima u odabiru hrane koju uopće nismo imali u planu konzumirati? Povremeni izleti u nedopušteno neće nam nauditi, ali mnogi među nama teško se odupiru porivu koji ih svakodnevno obuzima.

Kad osjetite iznenadani poriv za kolačima, prvo što morate učiniti jest “stati na kočnicu”. Zatim se zapitajte zašto to činite. Jeste li tužni sbog nečega ili vam je naprosto dosadno?

„Vrlo je važno da proniknete u sebe i shvatite koji vas to mehanizmi potiču da jedete namirnice bogate šećerom i na koji način se možete uhvatiti u koštac s tim emocijama, a da ne uključuje utjehu hranom“, naglašava dr. Susan Biali Haas. Kad shvatite da vaša iznenadna potreba za šećerom nema veze s gladi tek tada ćete se moći pozabaviti s pravim razlozima. 

Jedu vam se slatkiši? Možda ste samo žedni!

Unaprijed planirate aktivnosti

Izbacivanje šećera iz prehrane praktički je nemoguća misija jer se ova zavodljiva namirnica krije iza više od 60 različitih imena. “Teško je znati što je dopušteno, a što nije osobito ako ste stalno u pokretu”, naglašava Eve Schaub, autorica knjige „Godina dana bez šećera“.

Planiranje jelovnika bez šećera može biti pravi izazov za one koji vole unaprijed planirati sve u životu pa tako i dnevni jelovnik. Nosite sa sobom zdrave grickalice kamo kod krenuli. Naravno, nećete sa sobom nositi grickalice poput orašastih plodova, banana ili klementina. Imajte uvijek spremna tvrdo kuhana jaja, štapiće od sira i slične proteinske zalogaje ili narezano svježe povrće.

4 koraka za odvikavanje od šećera

Kad stvari postanu teške, vi odustajete

Izbacivanje šećera iz prehrane ne znači da ga se morate zavuijek odreći – osobito ako ste pravi ljubitelj slatkiša. „Za sve postoji mjesto i vrijeme“, naglašava dr. Brooke Alpert.

Isplanirajte trenutke za uživanje u zabranjenoj hrani – jednom tjedno priuštite si ono što uistinu obožavate (komad torte, sladoledni kup…) i pritom nemojte osjećati grižnju savjesti. Ovakvi dani mogu vam biti samo od pomoći ako ste doista odlučili unijeti pozitivne promjene u svakodnevnu prehranu.

Često odustanemo od dobrog plana nakon što jednom popustimo i zbog toga osjetimo krvinju. Nakon toga sami sebi obećamo da krećemo ponovo od ponedjeljka i tako upadnemo u začarani krug. Lakše je nastaviti s planom ako unaprijed znamo da nam je povremeno dopušten sitan grijeh!

Koji je vaš problem sa šećerom?

Uvijek igrate na „sve ili ništa“

Kad otvorite čokoladu želite li samo jedno rebro ili ćete pojesti cijelu? Može li u važem zamrzivaču danima stajati sladoled, a da ne pomislite na njega? Ukoliko je jedina mogućnost da se držite podalje od šećera ta da ga nikad nemate u kući, onda ste vjerojatno igrač na „sve ili ništa“. Kad odlučite očistiti kuhinju od svih namirnica koje sadrže šećer možda ćete morati napraviti korak dalje i za početak se riješiti i voća.

“Šećer u voću kod nekih ljudi može potaknuti žudnju za slatkim. Sve dok potrebu za šećerom ne stavite pod kontrolu, morate biti vrlo oprezni sa svim namirnicama koje sadrže industrijske ili prirodne šećere“, tvrdi dr. Alpert. Članovi vaše obitelji trebali bi ponijeti dio vašeg tereta i također se suzdržavati od šećera.

Cigarete ili šećer – što je opasnije?

Istinski ste sladokusac

Ne samo da se šećer krije na posve neočekivanim mjestima (preljevi za salate, umaci, smrznuta jela), nego ga u velikim količinama sadrže i jela poput pizze i peciva. To drugim riječima znači da ste možda ludi za šećerom, a toga niste ni svjesni.

Šećer uzrokuje bore?

Pomfrit i pizza također su jela koja stvaraju žudnju za šećerom jer nakon njihove konzumacije razina šećera u krvi naglo poraste i još brže opada. Konzumirajući ih, hranite svoju ovisnost o šećeru“, tvrdi dr. Alpert.

Izbacite iz prehrane jednostavne ugljikohidrate. Da biste u tome uspjeli morate znati da su rafinirani ugljikohidrati (tjestenina, bijeli kruh) jedanako kao i pomfrit zapravo – šećeri. Žudite li ujutro za hranom s visokim udjelom ugljikohidrata (palačinke, vafli), to je jasan znak da ste ovisni o šećeru. Prepoznavanje i ogrančavanje unosa ovakvih namirnica jedini je način da prekinete svoju ovisnost.

Često se svađate? Možda vam je pao šećer!

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo