Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako povećan unos folata otkrivenih u salati, špinatu, šparogama, peršinu, brokuli, cvjetači, repi i leći može smanjiti rizik od raka debelog crijeva.
Špinat je pravi rudnik vitamina C i beta-karotena, važnih antioksidansa
koji imaju ulogu u smanjenju količine štetnih slobodnih radikala u organizmu. Svoju karakterističnu zelenu boju duguje klorofilu, a krcat je dijetalnim
vlaknima. Mladi špinat sadrži manje vlakana od starijeg, što znači da trebate
paziti koju vrstu kupujete.
Kad je pak riječ o brokuli, rezultati istraživanja su potvrdili da ovo povrće ne nosi bez veze epitet “superhrana”. Brokula naime, sadrži tvar sposobnu za uništavanje stanica koje omogućavaju rast stanica tumora. Brokula sadrži betakaroten, vitamin C i vlakna, a svi su borci protiv raka. Kao i drugo zeleno lisnato povrće, brokula sadrži velike količine kalcija.
Cvjetača ili karfiol vrlo je zdrava kupusasta biljka. Specifičnog je okusa – ili ju volite ili ne. Cvjetača je gotovo bez masti, ima vrlo malo ugljikohidrata i općenito kalorija, a sadrži fitonutrijente. Cvjetača je odlična zamjena za krumpir na vašem tanjuru. Jednakog je okusa, ili približno sličnoga, ali sadrži puno manje kalorija, a više hranjivih tvari.
Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Gastroenterology.
K. R.