Špinat, brokula i cvjetača smanjuju rizik od raka debelog crijeva! - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Špinat, brokula i cvjetača smanjuju rizik od raka debelog crijeva!

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako povećan unos folata otkrivenih u salati, špinatu, šparogama, peršinu, brokuli, cvjetači, repi i leći može smanjiti rizik od raka debelog crijeva.

Špinat je pravi rudnik vitamina C i beta-karotena, važnih antioksidansa
koji imaju ulogu u smanjenju količine štetnih slobodnih radikala u organizmu.
Svoju karakterističnu zelenu boju duguje klorofilu, a krcat je dijetalnim
vlaknima. Mladi špinat sadrži manje vlakana od starijeg, što znači da trebate
paziti koju vrstu kupujete.

kKad je pak riječ o brokuli, rezultati istraživanja su potvrdili da ovo povrće ne nosi bez veze epitet “superhrana”. Brokula naime, sadrži tvar sposobnu za uništavanje stanica koje omogućavaju rast stanica tumora. Brokula sadrži betakaroten, vitamin C i vlakna, a svi su borci protiv raka. Kao i drugo zeleno lisnato povrće, brokula sadrži velike količine kalcija.

Cvjetača ili karfiol vrlo je zdrava kupusasta biljka. Specifičnog je okusa – ili ju volite ili ne. Cvjetača je gotovo bez masti, ima vrlo malo ugljikohidrata i općenito kalorija, a sadrži fitonutrijente. Cvjetača je odlična zamjena za krumpir na vašem tanjuru. Jednakog je okusa, ili približno sličnoga, ali sadrži puno manje kalorija, a više hranjivih tvari.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Gastroenterology.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo