Iako vrijeme postaje sve hladnije, neke namirnice tijekom jeseni griju nepce super okusom, a organizam nutritivnim svojstvima.
Ove nevjerojatno zdrave i ukusne namirnice možete tijekom jeseni ubrati iz vrta, pronaći na svakom štandu obližnje tržnice ili pak trgovine.
Bili smo u šopingu s nutricionisticom: Što je kupila, a što ni u ludilu ne nosi doma?
Jabuke
Slatke ili kiselkaste, užitak su za jelo svježe, kuhane ili pečene! Ne zaboravite jesti koru jabuke jer ona sadrži četiri puta više vitamina K nego njezino meso, više od pola ukupne količine vlakana te kvercetin koji je biljni pigment iz skupine flavonoida, poznat po jakom antioksidativnom te protuupalnom djelovanju, a nalazi se također u kori jabuke.
Prokulice (kelj pupčar)
One su pune betakarotena, vitamina C i K, kalcija, fosfora, kalija i folacina koji sagorijeva štetni kolesterol. Ako želite zadržati sve ove nutrijente, kuhajte ih kratko, a vodi za kuhanje dodajte malo maslinovog ulja i crvene paprike. Ako ga znate pripremiti na pravi način, njegov okus je božanstven!
Pastrnjak
Ovo je korjenasto povrće, a izgledom podsjeća na korijen peršina. Pomalo je škrobnog okusa, ali je izvrstan izvor vlakana, vitamina C i kalija. Pastrnjak je jednako ukusan kao samostalan obrok ili u salati, ali i kao dodatak juhama i varivima.
Kruške
Omiljeno je voće većini ljudi zbog prekrasnog okusa i strukture. Kruške su jedno od voća koje obiluje vlaknima, nizom vitamina – C, K, B2, B3 i B6. Sadrže i mineral bor, koji je našem tijelu potreban radi apsorpcije kalcija. Zato su kruške povezane s pozitivnim učinkom i kada je osteoporoza u pitanju.
Cvjetača ili karfiol
Cvjetača ili karfiol vrlo je zdrava kupusasta biljka, možete ju jesti samu skuhanu u slanoj vodi i začinjenu po želji ili kao prilog, a može biti odlična zamjena krumpiru.
Ima vrlo malo ugljikohidrata i kalorija, ali je jako zasitna pa ju odaberite kada ste na dijeti. Enzimi koji su pronađeni u cvjetači pomažu proces detoksikacije organizma. Biljka je bogata vitaminom C i K, dobar je izvor folne kiseline, dijetalnih vlakana i kalija. a. Konzumacija dovoljnih količina ovog povrća može pridonijeti smanjenju rizika od nastanka bolesti srca, krvožilnog sustava i nekih vrsta karcinoma.
Cikla, orasi, prokulice… 12 namirnica koje nutricionisti jedu baš svaku jesen
Tikva
Za razliku od tikve koja raste u ljeto, zimska ima nježniju teksturu i slađa je. Zbog debele kore može se čuvati mjesecima. Što se tiče dobrobiti za zdravlje, sadrži omega-3 masne kiseline i odličan je izvor vitamina A.
Repa
Repa je odličan izvor vitamina C, A i K, prepuna je beta karotena i vitamina B3, B6 i C. Pored toga, ona predstavlja izvor magnezija, cinka i željeza te antioksidanta.
Šipak (nar)
Ovo hranjivo voće bogato vitaminima B i C, a iznimno se cijeni njegov sok, ulje i sjemenke. Za podizanje imuniteta i prevenciju zdravstvenih poremećaja stručnjaci preporučuju dnevnu konzumaciju 2,5 decilitra svježe istisnutog ili kvalitetnog kupovnog soka šipka. Pripisuju mu se antioksidativna, antikancerogena i mnoga druga svojstva.
Pripremite marmeladu od mandarina
Mandarine
Sto grama mandarine sadrži 30 miligrama vitamina C (naranča sadrži 50 miligrama), vitamin B, kalcij, magnezij, cink i kalij. S druge strane, smatra se kako je njen adut kora – prije se koristila kako bi se izliječili bolovi u trbuhu, a danas se najviše koristi kod stvaranja eteričnih ulja.
10 namirnica uz koje ćete zaboraviti na gripu i prehlade
A. A.
Foto: Shutterstock, Hrvoje Jelavić/PIXSELL