Svjetla u trgovini poboljšavaju hranjivost špinata

spinat-povrce-6

Povrće koje je u trgovini stalno izloženo svjetlu nije slabije kvalitete! Naprotiv, studija je pokazala kako je upravo takav špinat nutritivno bolji od špinata koji je pohranjen na tamnom mjestu.

Fluorescentna svjetla jačaju hranjivu vrijednost svježeg špinata, pokazala je to studija objavljena u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry. Rezultati studije mogli bi dovesti do novih načina očuvanja i poboljšavanja nutritivne vrijednosti špinata, ali i drugih vrsta povrća.

ŠpinatStručnjaci napominju kako je svježi špinat nutritivna bomba bogata vitaminima C i E, folatima i antioksidansima. Trgovine svježi špinat često stavljaju u plastične vrećice, te ga ostavljaju na 4 stupnja Celzija i izloženo fluorescentnom svjetlu. Kako ovo izlaganje svjetlu utječe na hranjivu vrijednost špinata?

Tijekom studije lišće svježeg špinata izloženo je ili kontinuiranom svjetlu ili tami u simuliranim uvjetima na tri do devet dana. Špinat koji je bio na svjetlu, čak i samo tri dana imao je znatno veće razine vitamina C, K, E i folata. Također je sadržavao i veće količine karotenoida, luteina i zeaksantina.

Tijekom devetodnevne izloženosti svjetlu razina folata u špinatu porasla je na otprilike 80 do 100 posto. Razina vitamina K, porasla je na između 50 i 100 posto, ovisno o vrsti špinata koja je testirana. Usporedbe radi, špinat koji je bio u tami imao je smanjenu količinu nutrijenata, kažu stručnjaci. 

Ako tražite novi recept, probajte Štrukle sa špinatom.

D. Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!