Hrana i recepti

Hrana i recepti

Upoznajte pravi rudnik antioksidansa: goji bobice

Supervoće goji bobice davno su postale priznate u tradicionalnoj kineskoj medicini, u kojoj se koriste zbog mnogih terapeutskih svojstava.

Goji bobice, također zvane vučjim bobicama, dolaze iz Tibeta. Riječ je o plodu koji se u Aziji konzumira generacijama, zahvaljujući mnogim zdravstvenim dobrobitima koje donosi i uvjerenju kako produljuje život. Tako su azijati posezali za ovim svijetlim narančasto-crvenim bobicama kada su ih mučili šećerna bolest, povišen krvni tlak, vrućica ili pak stanja povezana sa starenjem. Istraživanja pokazuju kako konzumacija bobica nudi određene zdravstvene pogodnostisve zahvaljujući činjenici što su pravi rudnik antioksidansa.

Koje su prednosti konzumacije goji bobica?

U laboratorijskim testiranjima utvrđeno je da antioksidansi umanjuju negativan učinak molekula zvanih slobodni radikali, koje oštećuju stanice i DNK. Kad se DNK stanice promijeni, dolazi do pretjeranog rasta stanica, a antioksidansi mogu poništiti destruktivnu snagu slobodnih radikala. Utijeku su i istraživanja koja će pokazati mogu li se ti učinci koristiti u prevenciji bolesti i starenja.

Australski su stručnjaci ustanovili kako sok koji sadrži
samo pet posto goji bobica smanjuje upalne edeme kod reakcije na opekline zbog
pretjeranog izlaganja suncu te tako štite od razvijanja raka kože. “Sok goji bobica može postati bitan u prevenciji raka
kože kod ljudi”, zaključila je doktorica Vivienne Reeve sa Sveučilišta u Sydneyju.

Jednako tako, istraživanje Sveučilišta Kanzas pokazalo je kako goji bobice imaju
potencijal popraviti oštećenje mrežnice. Ovo voće, koje još nije steklo
popularnost u našim krajevima, ali je u posljednje vrijeme česta tema mnogih
znanstvenih istraživanja, može sniziti oksidativni stres koji se događa oku
zbog dijabetesa tipa 2.

Goji bobice konzumiraju se sirove, kuhane ili sušene (poput grožđica) i koriste se u čajevima, sokovima, vinima i lijekovima.

Uzrokuje li konzumacija goji bobica nuspojave?

Moguće su interakcije nekih lijekova s goji bobicama, poput lijekova za razrjeđenje krvi, dijabetes ili krvni tlak. No, kad ih se konzumira u umjerenim količinama, goji bobice su se pokazale sigurnima. Ipak, prije konzumacije dobro je posavjetovati se s liječnikom kako bi se otklonile moguće dvojbe.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo