Hrana i recepti

Hrana i recepti

Utrnulost, aritmije, hladnoća… Ovo su simptomi nedostatka vitamina B12

Shutterstock

Ovaj je vitamin ključan za zdravlje jer sudjeluje u u različitim metaboličkim i sintetskim procesima, a dobivamo ga iz namirnica životinjskog podrijetla.

Kako se nalazi u dostupnim proizvodima, nedostatak ovog vitamina nije česta pojava, ali postoje ugrožene skupine, poput vegetarijanaca, vegana i onih koji pate od anemije. Evo kako prepoznati da vašem organizmu nedostaje ovog vitamina. 

Vitamin B 12 (kobalamin) – zašto nam je važan i kako prepoznati nedostatak

Vitamin B12, koji se još naziva kobalamin, vitamin je topiv u vodi koji je prirodno prisutan u namirnicama kao što su riba, meso, perad, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi. Njegova je ključna uloga štititi nas od anemije, glavnog krivca za osjećaj umora i malaksalosti, tj. osigurati tijelu dovoljno crvenih krvnih zrnaca koje će uspješno prenositi kisik po cijelom tijelu.

Utrnulost

Osjećate li “bockanje” po rukama, nogama i stopalima? Manjak vitamina B12 može oštetiti tanak sloj koji štiti živce. Bolesti poput celijakije ili Crohnove bolesti može utjecati na slabiju iskorištenost ovog vitamina u tijelu.

Hladno vam je

Bez dovoljne razine vitamina B12 moguće je da vam nedostaje dovoljan broj crvenih krvnih zrnaca koja kroz krv šalju kisik. Zbog toga možete imati osjećaj da imate groznicu.

Maglica u mozgu

Manjak ovog vitamina može dovesti do depresije, zbunjenosti, problemima sa pamćenjem i demencijom.

Tko je u povećanom riziku od razvoja Parkinsonove bolesti?

Gladak jezik

Sitne izbočine na jeziku koje se zovu papile, lagano nestaju i zbog toga jezik izgleda glatko popu stakla. Infekcije, lijekovi i ostala stanja mogu biti uzrok, ali i manjak vitamina B12.

Aritmije

Aritmije označavaju preskakanje srca, a manjak ovog vitamina može biti uzrok. Vitamina B12 možete dobiti iz ribe, mesa i jaja.

Ako sumnjate na nedostatak vitamina B12, porazgovarajte sa svojim liječnikom. Ponekad se nedostatak može ustanoviti i analizom krvi, no možda će biti potrebna dodatna testiranja.

Anemija – kako nadoknaditi nedostatak željeza?

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo