Hrana i recepti

Hrana i recepti

Uživajte u mediteranskoj salati na proljetnom suncu

Mediteranska prehrana, bogata voćem, povrćem, mahunarkama, cjelovitim žitaricama, ribom i mononezasićenim masnim kiselinama kao što je maslinovo ulje, česta je preporuka liječnika za zdravlje i dugovječnost.

Osobe koje slijede ovaj režim prehrane uživaju dobro krvožilno zdravlje, nemaju problema s tlakom ili kolesterolom, njihov je struk uži, a također je dokazano kako su čak zaštićenije od depresije, određenih vrsta raka i Alzheimerove bolesti.

Dođite i vi po svoju dozu zdravlja u Hotel Dubrovnik koji u svojoj ponudi ima veliki izbor krepkih i osvježavajućih salata. Ovaj tjedan vam preporučujemo tradicionalnu mediteransku salatu. Svježe sočne rajčice, ukusna mozzarella i zdrava rikola preliveni su maslinovim uljem, kamenom temeljcem mediteranske prehrane, a sve je upotpunjeno začinima.

Dajte zeleno svjetlo rajčici

Rajčica obiluje antioksidansom likopenom koji joj daje specifičnu crvenu boju. On predstavlja jedan od najvećih prirodnih lijekova protiv raka, s obzirom da sprječava nekontrolirano množenje stanica. Jednako tako nas štiti od slobodnih radikala koji izazivaju stanično oštećenje pod utjecajem različitih faktora (pušenje, izloženost ionizirajućem zračenju, UV zrakama, zagađenom zraku…).

Maslinovo ulje – kamen temeljac mediteranske prehrane

Osim što simbolizira prijateljstvo i mir, maslina liječi više od 60 bolesti. Njeni su plodovi, uz ulje i lišće, prepuni hranjivih sastojaka, vitamina i ljekovitih svojstava. Neka od njih su anti-bakterijska, protuupalna, protugljivična i protuvirusna.

Stručnjaci preporučuju povećan unos ekstra djevičanskog maslinovog ulja koje može pomoći pri uništavanju štetnih masnoća, rješavanju suvišnih kilograma i kod šećerne bolesti. Kako je ekstra djevičansko maslinovo ulje bogato nezasićenim masnim kiselinama i antioksidansima, može pomoći u sprečavanju i prevenciji krvožilnih bolesti i određenih oblika tumora, kao i u njihovu liječenju i terapiji.

Za svježu tradicionalnu mediteransku salatu trebate izdvojiti 45 kuna. Uživanje na suncu terase Kavane Dubrovnik je uključeno!

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo