Hrana i recepti

Hrana i recepti

Volite jesti piletinu? Nutricionistica objasnila koji su dijelovi najzdraviji i zašto

Shutterstock

Piletina je odlična namirnica jer je pristupačna i jeftina, a može se iskoristiti svaki dio.

Uz to je i zdravija vrsta mesa, ako uspoređujemo sa svinjetinom ili govedinom.
Ako se pitate koji je dio pileta najzdraviji, niste sami, a odgovor vam nude nutricionisti.

Najzdraviji dio piletine

Prije nego pojasnimo koji je najzdraviji dio mesa ove peradi, važno je spomenuti kako svaki komad pileta ima svoje mjesto u zdravoj prehrani, a ovisi i o velikom spektru potreba pojedinca jer svi imamo potrebu za drugim nutrijentima, pojasnila je Maya Feller, nutricionistica. Ali kako svaki dio pileta nudi druge nutrijente, pametno je naoružati se informacijama kako biste mogli odabrati ono što je najbolje za vas.

Znate li koja vrsta meda je najbolja kod kašlja i za prehlade, a koji pomaže kod infekcija?

Općenito govoreći, bezmasni dijelovi mesa će sigurno podržati kardiovaskularno zdravlje i metabolizam. To čisto meso uključuje komade bez kosti, bez kože – pileća prsta ili batak bez kosti i kože, pa i mljevena piletine. Prema riječima Feller, odabir ovih komada mesa će vam pomoći pri kontroli šećera u krvi, jer sadrže puno manje masnoća i kolesterola od ostalih komada mesa.

Važno je i kako pripremate piletinu

Kada kažemo „zdravo meso“ to se ne odnosi samo na komad koji ste odvojili već i na to kako ste jelo pripremili, točnije, baš će priprema imati najviše utjecaja na nutritivnu vrijednost namirnice. Ako piletinu pržite, jasno da ćete pojesti više zasićenih masnoća nego da ste je pekli na tavi bez ulja ili roštilju, a ona će tako pripremljena biti zdravija jer takva metoda pripremanja i zahtjeva manje soli i ulja.

Varivo od crvene leće s krumpirom – recept nutricionistice za oporavak organizma

Isto se odnosi i na namirnice koje poslužujete uz piletinu, ako želite zdravije jelo onda stavite brokulu ili smeđu rižu, masni i jaki umaci ne dolaze u obzir. Ako piletinu kupite već pripremljenu u dućanu, možete računati na više šećera, soli i masnoća.

Sve se dakle svodi na to da određeni dijelovi mesa imaju više nutrijenta, ali i sama priprema može učiniti puno. Ako baš volite kožicu na piletini onda uz nju svakako poslužite povrće ili domaći umak kojeg ste sami pripremali.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo