Hrana i recepti

Hrana i recepti

Vruće vam je? Pazite na unos magnezija jer će vas rashladiti i opustiti, a odlična je pomoć i na putu

Shutterstock

Puno je načina na koje putovanje može negativno utjecati na zdravlje –može uskratiti san, poremetiti probavu i izložiti vas bakterijama na koje niste niti pomislili.

Biti na odmoru i patiti od nadutosti i umora sigurno nije bio vaš plan kad ste krenuli.

Spomenimo i rutine na koje ćete zaboraviti na ljetovanju, a to je zdrava hrana, vježbanje i odlazak u krevet u određeno vrijeme. Kako biste nadomjestili sve nedostatke, na put je potrebno ponijeti sve što možete kako bi se zaštitili.

Ono što nikako ne smijete zaboraviti je sigurno magnezij!

Zašto se ne smije ići na put bez ovog važnog minerala?

Magnezij, poznat i kao mineral za opuštanje, igra važnu ulogu u više od 300 staničnih  reakcija u organizmu te važan za skoro sve – od funkcioniranja živčanog sustava do zdravlja kostiju, ukratko za  cjelokupno zdravlje. U svakodnevnoj je uporabi odličan kao pomoć kod menstrualnih grčeva, glavobolja, probave. Sve je to iznimno važno znati ako idete na put.

Još je važniji ako razmislite koliko stresa doživljavate, kakvu hranu jedete, koliko kofeina unosite i tako uskraćujete ovaj važan mineral organizmu. Magnezije je prvi odabir kod liječnika kada su u pitanju pacijenti koji pate od kroničnog stresa, napetosti, nesanice ili umora.

Kako prepoznati nedostatak magnezija?

Nedostatak magnezija može dovesti do težih zdravstvenih tegoba, kao što su srčana aritmija, angina, visoki kolesterol i visoki krvni tlak, kao što i povećava rizik od srčanog udara.

Stručnjak za sprečavanje opadanja kose razbija najčešće mitove i otkriva što napraviti

Nedostatak magnezija možete primijetiti vrlo lako, a neki od simptoma su:

•    abnormalni i nepravilni otkucaji srca
•    grčenje mišića, kao i njihovo trzanje
•    umor i osjećaj iscrpljenosti
•    glavobolje
•    loše raspoloženje koje vodi depresiji
•    zvonjenje u ušima
•    problemi s bubrezima, odnosno pojava bubrežnog kamenca

Kako do potrebnih količina magnezija na odmoru?

Puno je načina na koje možete unijeti magnezij u organizam, ali prvi bi korak uvijek trebao biti putem hrane. Na sreću, bezbroj je ukusnih namirnica punih magnezija a možete ga pronaći u  zelenom lisnatom povrću, cjelovitim žitaricama, smeđoj (integralnoj) riži, mliječnim proizvodima, sjemenkama, mesu, morskim plodovima i ribi. Preporučuje se unos oko 250 – 300 miligrama dnevno. Tu su naravno i suplementi koji sadrže magnezij i možete ih lako pronaći.

Regulacija tjelesne temperature po vrućinama

Kada ste izloženi visokim temperaturama tijelo radi prekovremeno kako bi se rashladilo i održavalo balans između topline koje prima i topline koju gubi. Osobe s kroničnim bolestima imaju veće šanse da će patiti zbog posljedica vrućine.

Zašto je važno isprati zube nakon kupanja u bazenu i zašto zubi ne vole koštice voća? Evo što stomatolog kaže

Znojenje je prirodan proces u tijelu koji nam pomaže da se rashladimo. Kada temperatura tijela raste, u organizmu će se odmah otpuštati slane tekućine iz žlijezda znojnica kako bi se rashladio. Kada se znojimo gubimo i elektrolite koje možemo nadoknaditi nekim napicima, ali tu je kao pomoć i magnezij koji će regulirati tjelesnu temperaturu i tako skinuti sav pritisak s organizma.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo