Hrana i recepti

Hrana i recepti

Za višak kilograma nije uvijek kriva hrana!

Ako se želite riješiti suvišnih kilograma, pripazite na pića i napitke koje konzumirate! Za višak kilograma nije uvijek kriva hrana!

Najveći “otrov” što se pića tiče, definitivno su zaslađeni voćni sokovi i alkohol. Nedavna studija, objavljena u časopisu Journal of Clinical Nutrition, pokazala je da oko 37 posto suvišnih i štetnih kalorija unesemo pijući različite sokova. Ta su pića odgovorna za skupljanje masti u tijelu.

Jednako kao što hranom unosimo previše kalorija u tijelo, to isto činimo i sokovima. Pitate se koji su sokovi manje opasni za figuru? I koju tekućinu možemo piti bez opasnosti?

kava jutarnjaČaj je dozvoljen u neograničenim količinama

U nekim je državama čaj, uz vodu, najomiljenije piće. Možete ga piti i vrućeg i hladnog, a gotovo da i nema kalorija. Zeleni čaj sadrži katehin koji pomaže i ubrzava metabolizam. Redovitim pijenjem zelenog čaja trošite više kalorija. Ipak, budite oprezni! Ako u čaj dodajete šećer, on gubi svoja ljekovita svojstva.

I kava uništava kalorije!

Poput čaja, nezaslađena kava sadrži zdrave sastojke koji pomažu bržem sagorijevanju kalorija. Svaka vaša kava mora biti zaslađena? Imajte na umu da tako unosite 200 dodatnih kalorija. Ako želite da kava koju pijete djeluje na vaše zdravlje, probajte crnu tursku kavu, bez mlijeka, vrhnja za kavu ili šećera.

Pijte sojino i nemasno mlijeko

Istraživanja su pokazala da ispijanje tri šalice nemasnog mlijeka dnevno pomaže smanjiti masne naslage za 10 posto. Još je zdravije sojino mlijeko. Osim što smanjuje masne naslage, ono uravnotežuje “ženske” hormone.

Izbjegavajte…alkohol

Iako je alkohol u umjerenim količinama dozvoljen, ukoliko želite smršaviti trebate ga izbjegavati. Alkohol čak i u malim količinama sadrži puno kalorija i potiče apetit. Ugljikohidrati i proteini sadržani u alkoholu u tijelu se zadržavaju dugo nakon konzumiranja, a riješiti ih se možete samo vježbanjem, jer se inače pretvaraju u masnoću. Većina vina sadrži između 100 i 200 kalorija po čaši.

sok od narance cvitamin zdravlje

…voćne sokove

Vjerojatne vam je prva pomisao na voćne sokove – zdravlje. No, osim ako sok nije 100 posto prirodan, ova tvrdnja nije točna. Puno voćnih sokova sadrži dodatne šećere. Čaša voćnog soka može sadržavati i do 110 kalorija i dva puta više šećera nego prirodni sok. Stoga je najbolje da voćni sok napravite sami, s vašim omiljenim voćem i dodate malo vode. Tako ćete u organizam unijeti manje kalorija i dobiti više zdravih sastojaka.

…dijetne sokove

Light i dijetna pića, sa “smanjenim udjelom šećera”, te umjetnim sladilima, štete vašem organizmu. Nakon ispijanja jednog dijetnog soka povećava se tek i želja za slatkim. Ti napici također sadrže velike količine umjetnih sladila, koji su za organizam štetniji nego sam šećer. Izbjegavajte ih!

D. Šorgić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo