Hrana i recepti

Hrana i recepti

Zelenim čajem se zaštitite od osteoporoze

Jasmin Finest – zeleni čajOsteoporoza je bolest kostiju kod koje dolazi do smanjenja koštane čvrstoće, gustoće i promjene mikroarhitekture s povećanom sklonošću lomovima. Osteoporoza nije samo “ženska bolest”. Istina je da je ona vrlo česta u žena nakon menopauze, no javlja se i kod muškaraca u kojih su komplikacije obično teže. Općenito se može reći da su osobe s povećanim rizikom osteoporoze žene nakon menopauze,

Tajvanski su stručnjaci proučavali gotovo 400 žena prosječno starih 74 godine kako bi pokušali saznati na koji način njihove navike i stil života utječu na gustoću kostiju. Samo je 60 ispitanica redovito pilo čaj. Od tog broja 47 posto žena je imalo osteoporozu, usporedno sa 63 posto ispitanica koje nisu pile čaj.

Posrijedi je zeleni čaj, tradicionalno piće azijskih zemalja. ovi su narodi već odavno shvatili kako su dobrobiti zelenog čaja gotovo beskonačne: njegova konzumacija smanjuje rizik od udara i bolesti krvožilnog sustava, snižava razinu kolesterola, ubrzava metabolizam i tako djeluje kao saveznik mršavljenju, štiti zube, tijelu pomaže umanjiti štetnost UV zračenja sunca, a povezan je i sa zaštitom od određenih vrsta raka.

Fluor usporava gubitak koštane mase dok flavonoid poboljšava koštanu masu. Druge dvije supstance zelenog čaja, polifenol i tanin, također pomažu poboljšati koštanu masu”, objasnio je dr. Chang Yin-fan, jedan od istraživača Nacionalne sveučilišne bolnice Cheng Kung. Polifenoli predstavljaju vrstu antioksidansa koji se bore protiv oksidativnog stresa povezanog
s neurodegenerativnim i kardiovaskularnim bolestima.

Stručnjaci upozoravaju kako je ispijanje čaja bolje za održavanje zdravlja kostiju nego navika Zapadnjaka – ispijanje kave. Naime, kofein potiče ispiranje kalcija iz našeg tijela putem mokraće, te se ovaj mineral ne veže u naše kosti i ne čini ih jačima. Najnovijom studijom su pokazali kako polifenol i tanin iz zelenog čaja pomažu nadoknaditi štetni učinak kofeina.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Taiwan Journal of Family Medicine.

Pitate se kako možete utjecati na razvoj osteoporoze? Prehrana je osnovni ključ: Pravilnom prehranom ojačajte kosti

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo