Hrana i recepti

Hrana i recepti

Zlatna pravila zdrave prehrane

Što se tiče pravilne prehrane, ne postoji univerzalno pravi koje bi se moglo primijeniti na sve ljude jednako. Svaka osoba je posebna i ima individualne prehrambene potrebe.

Kako su se stari narodi pridržavali određenih načina prehrane i namirnica, tako smo i mi osmislili vlastite prehrambene navike. “Ironija leži u tome da, za razliku od starih kultura, naša prehrana škodi našem zdravlju”, tvrdi američki nutricionist Michael Pollan. Dodaje da trebamo pronaći ravnotežu između opsjednutosti fast foodom i opsjednutosti zdravim, i ponekad restriktivnim, načinima prehrane.

obitelj sretna zdava hrana

Prema Pollanu, tajna zdrave prehrane leži u sljedećem: jedite “pravu” hranu, budite umjereni i jedite puno zelenog povrća. Pitate se što točno je “prava” hrana? Pollan tvrdi da je najbolje jesti zeleno povrće i voće, cjelovite žitarice i bijelo meso.

Sedam smjernica za pravilnu prehranu:

1. Nemojte jesti ništa što naši stari ne bi “odobrili”. Drugim riječima, umjesto kupovnog mlijeka, ukoliko ste u mogućnosti probajte nabaviti domaće svježe mlijeko.

2. Ne jedite ništa što ima više od pet osnovnih sastojaka. To posebno vrijedi za proizvode čije su deklaracije pune sastojaka za koje nikada niste čuli.

3. Kada kupujete u velikim centrima, klonite se sredine trgovine. Iako vam ovo može zvučati smiješno, postoji objašnjenje! “Prava” svježa hrana najčešće je raspoređena uz rubne dijelove trgovine i skoro nikada nije na sredini. Naime, mora biti blizu skladišta, kako bi ju zaposlenici po potrebi mogli brzo zamijenili.

4. Nemojte jesti hranu koja nije “kvarljiva”. Namirnice sa iznimno dugim rokom trajanja pune su konzervansa i umjetnih sastojaka koji štetne zdravlju. Jedina iznimka od ovog pravila je med – on se ne kvari!

povrce vegetarijanski raznjici5. Pripazite! Nije sve u hrani koju jedete, već je nešto i u načinu na koji jedete. Pollan predlaže stari recept: “Prestanite jesti prije nego što ste u potpunosti siti!”. Mnoge države prilikom prehrane slijede to pravilo, uključujuć razne arapske i azijske kulture. I neke europske zemlje prehranu baziraju na ovom pravilu.

6. Nemojte jesti dok gledate TV. Obrok završite u miru, po mogućnosti u krugu obitelji ili bliskih ljudi.

7. Hranu ne kupujte na benzinskim postajama i ne konzumirajte tijekom vožnje. Tada zaboravljate na mjeru i unosite više hrane nego što vam treba. Istraživanje o načinu prehrane Amerikanaca pokazalo je da se čak 20 posto hrane pojede tijekom vožnje.

 D. Šorgić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo