Hrana i recepti

Hrana i recepti

Zrnati sir: obiluje proteinima, odličan je izvor kalcija i potiče mršavljenje

Foto: Shutterstock

Svježe sireve možete jesti samostalno uz tek malo soli, kao prilog za ručak ili čak napraviti zdravi desert od njih. Kao što i samo ime govori, tekstura zrnatog sira nešto je zrnastija od ostalih svježih sireva.

Hranjive vrijednosti kupovnih zrnatih sireva ne razlikuju se u velikoj mjeri od drugih vrsta sireva, dok na primjer, posni ima oko 78 kalorija u 100 grama, zrnati sir istog proizvođača ima oko 83 kalorija.

Tekstura zrnatog sira je pak nešto zanimljivija nepcima, a sadrži i veći udio bjelančevina, odnosno proteina, što ga čini idealnim obrokom nakon vježbanja te odličnim izborom za one koji žele uspješno mršavjeti. Razlog tome je što je ujedno i zrnati sir vrlo zasitan obrok, pa ćete ga pojesti u manjoj količini, a pritom unijeti ono za čim vaš organizam žudi – kalcijem i bjelančevinama.

Ugljikohidrati, bjelančevine i masti: koliko se čega treba nalaziti na vašem tanjuru?

Što se sve nalazi u zrnatom siru?

  • U zrnatom siru prosječno se nalazi oko 25 grama proteina, a uz to, u ovom se siru nalaze i aminokiseline koje potpomažu organizmu u stvaranju novih proteina.

  • Zrnati sir je odličan izvori i zdravih masnih kiselina te je zbog toga idealan za osobe koje boluju od dijabetesa. Odnosno, zrnati sir sadrži nezasićenu masnu kiselinu poznatu kao transpalmitoleinska kiselina. Ako osoba ima veću razinu ove kiselina u krvotoku, ima tri puta manje šanse od razvoja dijabetesa tipa 2, pokazala je studija na Harvardu.

  • Kao što je već napomenuto, zrnati sir je odličan izvor kalcija, pa se zbog toga savjetuje koristiti ga što više u prehrani djece. Uz to, kalcij potpomaže razvoju i funkcioniranju mišića.

  • Uz to, zrnati sir dobar je izvor vitamina A koji je vrlo važan kod rasta i razvoja stanica, pogotovo onih vezanih uz imunitet i kožu.

  • U zrnatom siru također se nalazi vitamin B, koji je jedan od razloga zašto je ovaj sir dobar i za mršavljenje. Naime, vitamin B potiče razbijanje i očuvanje energije iz hrane.

  • Natrij je također sastojak zrnatog sira, a on se brine o regulaciji krvnog tlaka.

  • Najvažniji sastojak zrnatog sira ipak je kazein, mliječna bjelačnevina koja regulira razinu aminokiselina u krvi duže nego nakon što jedemo druge bjelančevine.

Isprobajte kolač od sira i čokolade – bez jaja i pečenja, a pogledajte i što sve trebate znati o siru!

Foto: Shutterstock

G.H.  

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo