Hrana i recepti

Hrana i recepti

10 jednostavnih i učinkovitih savjeta kako izgubiti masnoće na području trbuha

GettyImages

Masne naslage na trbuhu su puno više od estetskog problema – jako su štetne za zdravlje.

Previše masnoće na području trbuha se smatra iznimno opasnim za zdravlje srca, a čak su i mršave osobe u opasnosti od razvoja kardiovaskularnih bolesti ako na području trbuha imaju višak masnoće. Prisutnost ove masti u organizmu povezana je s otpuštanjem proteina koji uzrokuju upale, a može doći i do oštećenja arterija i jetre, te promjene načina na koje tijelo koristi šećer i masnoće. Evo 10 savjeta koji će vam sigurno pomoći da ih se riješite jednom zauvijek. 

1. Unosite puno vlakana

Konzumacija kombinacije topivih i netopivih učinkovit je način održavanje vitalnosti, dobre forme i izbjegavanja nadutosti. Jednako tako, uz dovoljno vlakna nećete imati problema sa zatvorom. Ciljajte na namirnice kao što su naranče, gljive, leća, grah, kokice (bez soli i maslaca), lanene sjemenke, sjemenke sezama, maline, brokula i zelje. Čim unosite puno vlakna, morate unositi i puno vode. Tako ćete izbjeći dehidraciju, zatvor i omogućit ćete pravilnu ravnotežu natrija i kalija. 

Prema jednoj studiji, kod oko 1,100 odraslih osoba je zaključeno kako unos 10 grama vlakana utječe na smanjenje masnoća na području trbuha za 3.7 posto u vremenu od 5 godina. 

2. Izbjegavajte namirnice koje sadrže trans masti

Masti se u našoj prehrani mogu naći i u procesiranoj, industrijskoj hrani. Takve vrste masti su trans-masne kiseline. Ove masnoće su povezane s upalama, bolestima srca i nakupljanju masnoća na području trbuha. U šestogodišnjoj studiji provedenoj nad majmunima se pokazalo da oni koji su konzumirali ovakve masnoće su dobili 33 posto više masnih naslaga na trbuhu od onih koji su jeli nezasićene masti. 

Popularni Jamie Oliver smršavio 12 kilograma zahvaljujući jednoj promjeni u prehrani

3. Nemojte piti puno alkohola 

U velikom količinama, alkohol može biti jako loš za zdravlje. Istraživanja pokazuju da može utjecati na nakupljanje masnoća na području trbuha, ali i voditi do pretilosti. Dakle ako smanjite s unosom alkohola, možete računati da ćete se riješiti i masnih naslaga na trbuhu. 

4. Unosite dovoljno proteina 

Američka Akademija za nutricionizam ženama preporučuje prehranu sastavljenu od cjelovitih žitarica (tri serviranja po 28 grama), mliječnih proizvoda (tri bezmasna ili malo masna serviranja), proteina (140 do 170 grama bezmasnog mesa poput piletine ili puretine), voća (dvije šalice) i povrća (dvije i pol šalice). Proteine ćete naći u bjelanjcima, voću, orašastim plodovima, tamnom povrću i žitaricama od cjelovitog zrna. Proteini također mogu ubrzati metabolizam, čine nas sitijima dulje vrijeme te tako drže apetit pod kontrolom. 

5. Smanjite razinu stresa

Stres može utjecati na nakupljanje masnoća na trbuhu jer potiče žlijezde na proizvodnju kortizola, poznatijeg kao hormona stresa. Visoke razine kortizola jačaju apetit i povećavaju nakupljanje masnih naslaga na području trbuha. 

Što je najgore, žene koje već imaju ovaj problem često proizvode i višak kortizola kao odgovor na stres. 

6. Izbjegavajte šećere 

Šećer sadrži fruktozu koja je povezana s nekoliko kroničnih bolesti kada se pretjerano konzumira. Studije pokazuju poveznicu između velikog unosa šećera i stvaranja masnih naslaga na trbuhu. Ne radi se tu samo o šećeru u kristalu nego i o zdravijim šećerima, poput meda. 

7. Izbjegavajte rafinirane ugljikohidrate 

Smanjite unos ovih namirnica i lakše ćete se riješiti masnoća na trbuhu. Ne morate pratiti dijetu gdje su oni potputno isključeni ali ih možete zamijeniti zdravijim verzijama. 

Postoji 6 načina na koje vam kava može pomoći da izgubite višak kilograma

8. Izbjegavajte zaslađena pića 

Upravo su takvi napici puni fruktoze, a naučili smo kako ona utječe na stvaranje masnih naslaga na trbuhu, a prema nekim studijama još su gora opcija od namirnica bogatih šećerom. 

9. Naspavajte se

Biti budan i brinuti u problemima do kasno u noć može uništiti šansu da se dobro naspavate. Nedostatak sna znači i manje energije ali će isto tako potaknuti želju za hranom, a kako će tijelo tražiti nešto što momentalno daje energiju, vi ćete željeti upravo takve namirnice, a one često sadrže šećer i sol.

10. Probajte jogu

Kod žene koje su prošle menopauzu i 16 tjedana vježbale jogu se ispostavilo da su se u velikoj mjeri riješile masnoća s trbuha, stoji tako u rezultatima studije provedene 2012. godine. Kako se radi o vježbama opuštanja, smatra se da se tako smanjuje otpuštanje hormona kortizola, koji je povezan s taloženjem masnih naslaga na području trbuha. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo