Hrana i recepti

Hrana i recepti

Popularni Jamie Oliver smršavio 12 kilograma zahvaljujući jednoj promjeni u prehrani

Zvijezda među šefovima, Jamie Oliver, kaže kako se nije morao odricati ničega da bi postigao ove nevjerojatne rezultate.

Jamie je omiljena javna osoba kulinarskog svijeta i tako već desetljećima, a svoje fanove osvaja emisijama, knjigama i programima kojima pomaže da svaka obitelj može lako do zdrave hrane.

No kako su mu hrana i kuhanje svakodnevnica, i on je počeo nakupljati višak kilograma što ga je potaknulo da ide na dijetu. Nedavno je otvoreno progovorio o tome kako je izgubio uspješno 12 kilograma, a kaže da je zaslužna samo jedna promjena u rutini.

Izbacio je iz prehrane jednu namirnicu

U nedavnom intervjuu za Radio Timer, Oliver je rekao kako samo jedna jedina promjena znači puno i doprinjela je njegovom uspjehu a to je stroga kontrola unosa mesa.

Važan razlog zašto aluminijsku foliju ne treba koristiti za spremanje ostataka hrane

“Meso sam izbacio s jelovnika, a na jelovnik dodao povrće, puno više sna i puno više kretanja. Izgubio sam 12 kilograma relativno brzo i nisam morao prolaziti kroz gladovanja, dapače jeo sam puno, puno više nego sam navikao”, pojasnio je. Dodao je da se nije odricao velikih porcija kako bi izgubio toliko kilograma.

Dodao je povrće na repertoar

Ne samo da je povećao unos povrća već je isprobao i neke nove stvari koje su jako zdrave, a to je morska trava, što je prije smatrao trendovsk​om​ namirnicom.

Kako je ona puna joda, a i jedna od namirnica puna nutrijenata, može se reći da je među najzdravijim povrćem na svijetu, pojasnio je poznati kuhar.

Orašaste plodove više ne izbjegava

Nije samo smanjio unos mesa u organizam i povećao unos povrća već je kilograme uspješno izgubio uz pomoć orašastih plodova koje je isto tako uveo u prehranu kao novitet.

“Ti plodovi uvelike smanjuju šanse da će se razviti bolesti srca, a trebate i djecu hraniti njima“, predložio je otac petero djece.

Smanjio je unos alkohola

Kuhar nije potpuno izbacio alkohol iz života kako bi izgubio kilograme već je priznao da mu je malo opreznije pristupao. “Ne govorim vam što vi morate raditi ali moj je ritam takav da pijem samo vikendom”, zaključio je.

Spriječite žudnju za hranom: 10 odličnih kombinacija namirnica za bolje raspoloženje i više energije

Koje orašaste plodove odabrati? 

Orašaste plodove vrlo je jednostavno nositi  kamo god krenete, ne hlape i ne mijenjaju okus, jeftini su u usporedbi s drugim izvorima proteina – i jako ukusni.

Iako neki stručnjaci tvrde kako nije važno koju vrstu ovih plodova jedete, postoje razlike u nutritivnoj vrijednosti.  Primjerice, 30 grama badema sadrži 163 kalorije i 14 grama masti, dok jednaka količina makademija oraha ima  204 kalorije i više od 21 grama masnoće. Većina orašastih plodova uklapa se negdje između ovih ekstrema, uz iznimku kestena, koji nisu niti kalorični niti masni. Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama, koji još nalazimo i kod nekih vrsta riba poput lososa. Bademi su, pak, prvaci u kategoriji vitamina E i magnezija.

Indijski oraščići također obiluju magnezijem, dok se selen, koji štiti od raka prostate, nalazi u brazilskim oraščićima. Osim navedenih sastojaka, orašasti plodovi sadrže i vlakna, folate, bakar i  arginin.

Ne znate za koje se orašaste plodove odlučiti? Kombinirajte nekoliko vrsta, po mogućnosti neslanih, a možete ih dodati i kuhanim jelima. No pripazite, orašasti su plodovi kalorični, pa ih oprezno jedite. S obzirom kako je i malo dovoljno – u smislu okusa i nutritivnih sastojakaovo vam ne bi trebalo biti previše teško. Kupovanje neočišćenih plodova natjerat će vas da se više potrudite oko hrane, a istovremeno ćete pojesti manje.  

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo