Hrana i recepti

Hrana i recepti

Dijeta vam ne uspijeva iako sve pokušavate? Možda su ovo razlozi …

Foto: Shutterstock

Ako činite sve što smatrate važnim kako bi došli do željene tjelesne težine, a ipak niste zadovoljni rezultatom možda nesvjesno ponavljate iste greške

Ako ste već bili na dijeti poznato vam je kako ona zahtjeva pritisak, odricanje i trpljenje. No, mršavljenje bi trebalo biti slobodan izbor, a samo će ta odluka garantirati  uspjeh. Važno je shvatiti da se radi o dugotrajnom procesu promjene životnog stila i odnosa prema sebi.

Evo što može usporiti mršavljenje: 

1. Stres: Sva novija istraživanja pokazuju kako stres na poslu ima direktan biološki utjecaj na zaposlenike te povećava rizik od srčanih bolesti. Također, navodi se često kako on i debljina idu ruku pod ruku, a pretpostavljate, radi se o hormonima. Stvar je jednostavna – kronični stres izaziva neuravnoteženost hormona te tako usporava rad metabolizma. Uslijed ovog procesa, organizam otpušta prevelike razine hormona kortizola koji uzrokuje neugodan osjećaj gladi u želucu.. osim ako se nešto stalno gricka. Zaključimo da se radi o lažnom osjećaju gladi koji uzrokuju hormoni.

2. Premalo spavate: Kvaliteta i kvantiteta sna jednako je bitna kao i hrana koju unosite u svoj organizam. Recimo, razlog zašto biste trebali posjetiti liječnika može biti jer se budite s glavoboljom ili suhim ustima čak i nakon 7 ili 8 sati sna. Neka su istraživanja pokazala da oni koji su odmorni i koji imaju kvalitetan san, manje žude za hranom bogatom jednostavnim šećerima, a samim time i umanjuju mogućnost nakupljanja neželjenih kilograma.

Određene poze u spavanju uzrokuju neke zdravstvene probleme

3. Alkohol: Alkohol sadrži samo prazne kalorije koje ne nude ništa osim par centimetara oko struka… Istraživanja pokazuju da alkohol sprečava odvijanje procesa sagorijevanja masnoća te se poigrava s radom metabolizma.

4. Brzo jedete: Potrebno je otprilike 20 minuta kako bi impuls javio mozgu da je želudac pun. Ako jedete brzo tih 20 minuta, u sebe ćete unijeti puno više hrane​ ​nego je potrebno.

5. Ne brojite kalorije: Sve više​ ​istraživanja pokazuju da nisu sve kalorije stvorene jednako. Pogotovo kada se radi o grickanju, možda ćete jesti puno više nego ste svjesni – što zauzvrat može zaustaviti vaš napredak gubitka težine. Više pažnje posvetite brojanju kalorija dok grickate za vrijeme gledanja televizije ili čitanja knjige.

Savršen doručak prema vašem horoskopskom znaku

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo