Hayeva dijeta - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Hayeva dijeta

Dijeta je prije svega namijenjena očuvanju zdravlja i liječenju bolesti srca i krvnih žila, iako ju mnogi reklamiraju i kao dijetu za mršavljenje.

Hayeva dijeta dobila je ime po liječniku Williamu Howardu Hayu koji je objavio knjigu “Health via Food” 1935. godine. Dijetu je osmislio zbog svojih vlastitih zdravstvenih problema, pretjerane tjelesne težine od sto dva kilograma i visokog krvnog tlaka.

Osnovna načela

Nakon otkrića vlastitih bolesti, Hay je proveo u istraživanju dijeta i tjelovježbi, preispitujući konvencionalne preporuke i istražujući alternativne pristupe prehrani. Na njegovo istraživanje utjecao je rad Ivana P. Pavlova, ruskog psihologa poznatog po svojim istraživanjima uvjetnih refleksa na psima. Pavlovljeve studije probavnog sustava pasa pokazale su kako je potrebno različito vrijeme da se probavi škrob, a različito da se probave bjelančevine. Mješavina škroba i bjelančevina najduže se zadržavala u probavi.

Upravo je to zapažanje imalo najveći utjecaj zbog kojeg je Hay osmislio svoja načela kombiniranja hrane. Program tog kombiniranja objašnjava kako su mnogi zdravstveni problemi rezultat taloženja otrovnih otpadnih tvari u organizmu zbog nepravilnog kombiniranja škroba i bjelančevina u istom obroku.

Hay je mnoge bolesti objašnjavao kao rezultat kemijskih procesa loše probave.

Prema njemu, za probavu ugljikohidrata, u koje spadaju sva škrobna hrana i slatkiši, potrebne su lužine, a za probavu bjelančevina kiseline. Ako se istovremeno konzumiraju ugljikohidrati i bjelančevine, istovremeno se luče i lužine i kiseline koje se međusobno neutraliziraju tj. ometaju, zbog čega dolazi do acidoze tj. nakupljanja viška kiseline u tjelesnim tekućinama. Pogrešne kombinacije iscrpljuju vitalnost i uzrokuju debljanje.

Prema Hayevoj dijeti, ključ dobre prehrane je u redukciji unosa hrane koja potiče lučenje kiseline i u povećanju unosa namirnica koje potiče lučenje lužine. Namirnice su razvrstane u nekoliko skupina – lužnate namirnice, kisele i neutralne i na njihovo međusobno kombiniranje mora se strogo paziti.

Dakle, bilo što s “popisa” proteina može se miješati sa sastojcima na neutralnoj listi. A neutralna lista se može jesti i s bilo čim s lužnate /ugljikohidratne liste. Vrlo je važno, kada se držite ove dijete, da ne miješate hranu koja si ne odgovara – proteine i ugljikohidrate.

Proteini

 

Skupina namirnica koje su bogate proteinima uglavnom su životinjskog podrijetla poput svih vrsta mesa, peradi, riba i morskih plodova, jaja, sireva, mlijeka i mliječnih proizvoda (jogurt, kefir, kiselo mlijeko te soja i proizvodi od soje bogati proteinima).

Neutralne namirnice

U skupinu neutralnih namirnica spada većina povrća, sjemenke poput suncokretovih, bundevinih i sezamovih, orašasti plodovi poput lješnjaka, badema i oraha te maslinovo ulje.

Lužnate namirnice

U skupinu lužnatih namirnica koje su bogate ugljikohidratima spadaju: žitarice popu riže, kukuruza, zobi, raži, ječma i prosa, mahunarke poput graha, leće, slanutka, boba i šećer. Također sve prerađevine od žitarica, brašna, tjestenina, tijesta za pizzu, krekeri, keksi i slastice uključeni su u ovu skupinu.

Znači, princip se zasniva na ideji da se namirnice koje daju lužnatu reakciju i namirnice koje daju kiselu reakciju ne kombiniraju zajedno. Ovakav način prehrane trebao bi održati kiselo lužnatu ravnotežu u organizmu. Povrće i voće su lužnato neutralni i mogu se kombinirati s bilo kojim glavnim obrokom.

Dijeta također uključuje brzi tjedni detoksikacijski režim koji se sastoji od svježe salate i voća. Uz to, u Hayevog dijeti se preporučuje i dnevno klistiranje. Hay ga je smatrao važnim zbog olakšanja debelog crijeva i eliminacije toksina nastalih radi loše prehrane.

Suština ove dijete je, ponovimo, da se škrob i bjelančevine nikad ne jedu zajedno, a svaka se od spomenute dvije skupine može kombinirati s nekom neutralnom hranom, na primjer, pečena pileća prsa sa salatom od paradajza.

Utjecaj na zdravlje i posebne napomene

Hayeva dijeta preporučuje uzimanje dosta voća i povrća što je u skladu sa današnjim preporukama medicinske zajednice. Ipak, nema dovoljno čvrstih znanstvenih dokaza koji podupiru ovu dijetu. Zdrave osobe mogu prakticirati dijetu bez izlaganja riziku, ali ju ne bi trebalo koristiti za liječenje zdravstvenih stanja.

Dijeta je prije svega namijenjena očuvanju zdravlja i liječenju bolesti srca i krvnih žila, iako ju mnogi reklamiraju i kao dijetu za mršavljenje. Kao dijeta za mršavljenje zasnovana isključivo na kombiniranju namirnica bez kontrole porcija neće dati željene rezultate. Prije primjene se preporučuje savjetovanje s liječnikom.

Dostupnost namirnica, izvedivost i trošak

Namirnice su dostupne na tržnicama i u supermarketima i umjerene su cijene. Dijeta će se svidjeti osobama koje vole prehranu baziranu na biljkama i koje su dovoljno disciplinirane za pridržavanje strogih pravila. Za neke osobe dijeta može biti zbunjujuća obzirom na pravila uzimanja obroka voća, bjelančevina i škroba. Vrlo sličnu kombinatoriku namirnica, ali s puno bogatijim jelovnikom, predstavlja Fit For Life dijeta.

I za kraj imajte na umu da niti jedna dijeta nije apsolutno dobra za vaše
zdravlje. Stoga, prije nego se posvetite “novom” režimu prehrane, potražite
savjet svog liječnika.

Izvor: Žena.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo