Hrana i recepti

Hrana i recepti

Instant dijeta se ne isplati!

Većina žena, te rastući broj muškaraca barem su jednom u životu bili na dijeti i pokušali se riješiti masnih naslaga i suvišnih kilograma. Ako tome dodamo tome i dolazak ljeta, ne iznenađuje da stroge, brzinske dijete nalaze brojne sljedbenike.

Ipak, prije nego svome tijelu priuštite jednu takvu ‘torturu’, dobro razmislite o prednostima i nedostacima niskokalorične prehrane.

Imperativ – sagorjeti kalorije!
Uobičajena percepcija mršavljenja je sagorjeti što više kalorija, a kako bi to postigli brojni se okreću aerobnim vježbama. No, iako nedvojbeno koriste pri prevenciji kardiovaskularnih bolest, ovakve vježbe, primjerice trčanje, sagorijevaju relativno malo kalorija te povećavaju gubitak mišićne mase. Taj efekt još više dolazi do izražaja ukoliko se aerobne vježbe ‘kombiniraju’ s niskokaloričnom dijetom. Evo i zašto!

dijeta salataKod aerobnog vježbanja, tijelo troši energiju iz ugljikohidrata i masti. Ukoliko tijelo prije vježbanja nije opskrbljeno ugljikohidratima, ono se prilagođava novonastaloj situaciji te ugljikohidrate stvara iz aminokiselina vlastitih mišića. Ovaj proces – katabolizam – za rezultat ima gubitak mišićne mase. Stoga, ukoliko je osoba na niskokaloričnoj dijeti te prakticira aerobno vježbanje visokog intenziteta, gubitak mišićne mase dodatno se ubrzava.

Niskokalorična dijeta – neprijatelj mršavljenja!
Prividno se možda čini da osoba počinje gubiti kilograme, no ovaj način škodljiv je za zdravlje organizma i vitalnost. Gubitkom mišića gubi se i način da se sagore kalorije, a čim niskokalorična dijeta prestane, tijelo se brže deblja jer nema mišića koji bi potrošili unesenu energiju.

Gubitak mišićne mase neće zaustaviti niti masnoće, jer neka tkiva, primjerice mozak, za rad trebaju glukozu. Amino kiseline iz proteina mišića mogu se pretvoriti u glukozu, dok masnoće ne mogu. Stoga adekvatno uhranjena osoba, koja je na niskokaloričnoj dijeti, umjesto od gubitka masnoće, može patiti od gubitka mišićnog tkiva.

D. Šorgić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo