Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kako osigurati mršavljenje? Recite NE desertu i sokovima

Nedavno smo pisali o tome kako ulazak u veliku mjenu života, menopauzu, često rezultira nakupljanjem suvišnih kilograma oko struka. Tijekom menopauze ženama se usporava metabolizam i tu nema pomoći. Osim toga, žene su tada više depresivne, imaju lošiji san i više su gladne. Estrogen, hormon koji inače služi i za održavanje težine, nestaje pa se kile počinju sakupljati u struku.

Mršavljenje je bilo kojoj osobi težak zadatak, a za žene koje su ušle u menopauzu gubljenje suvišnih kilograma predstavlja gotovo nemoguću misiju. Kada su suočene s padom energije, naizgled jednostavna promjena u količini konzumiranih kalorija dnevno nema dugoročne rezultate, s obzirom da se ove odluke teško pridržavati jednom kada inicijalna motivacija popusti.

Mnogo je faktora koji otežavaju mršavljenje: “Ne samo da motivacija opada jednom kada počnete mršavjeti, nego su tu i fiziološke promjene, uključujući smanjeni bazalni metabolizam [metabolizam u stanju mirovanja]. Povećava se i razina hormona povezanih s apetitom. Stručnjaci koji trenutno istražuju mozak ustanovljuju kako osobe koje su smršavjele imaju pojačane nagrade i pojačanu motivaciju kada jedu“, objasnila je dr. Bethany Barone Gibbs sa Sveučilišta u Pittsburghu, voditeljica istraživanja.

Njen je tim proučavao gotovo 500 žena koje su prošle menopauzu kako bi ustanovili mogu li određene namirnice utjecati na održavanje mršavljenja šest mjeseci poslije te četiri godine poslije.

Do kojeg su zaključka stigli?

Osobe koje su šest mjeseci poslije istraživanja nastavile mršavjeti u pravilu su jele manje deserta, pržene hrane, pile su manje zašećerenih pića te su manje jele vani u restoranima. S druge strane, osobe koje su pile manje zašećerenih pića i jele manje deserta uspjele su očuvati svoju novostečenu liniju četiri godine poslije. Samo su se te dvije navike pokazale uspješnima za držanje težine pod kontrolom.

“Ljudi su motivirani kada započnu s programom mršavljenja. Kažu: ‘Nikad više neću pojesti komad pite’, a kilogrami se samo tope. Konzumiranje voća i povrća ne mora nužno značiti veliku razliku u unosu kalorija, no ta se mala promjena može nadograditi i dati bolje dugoročne rezultate jer nije toliko teška kao odreći se pomfrita zauvijek“, zaključila je Barone Gibbs.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo