Hrana i recepti

Hrana i recepti

Mono dijeta: sve što želite i trebate znati na jednom mjestu!

Neke od najčešćih namirnica koje se koriste u ovakvoj vrsti dijete su: banane, dinja, lubenica ili mango. Poanta ove dijete prije svega je dopustiti svome organizmu da se pročisti.

Ljudsko tijelo je zaista čudestan mehanizam, ali s vremena na vrijeme, posebice za vrijeme zimskih dana kada je kretanje svedeno na minimum, potrebno je organizam – pročistiti. U početku se može činiti teško i gotovo nemoguće, ali mono dijeta, koja se u pravilo provodi do 7 dana, dat će vam energiju kako biste buđenje iz zimskoga sna što bolje podnijeli.

Prije nego počnete…

Kako vaš organizam ne bi doživio šok kada odjednom počnete unositi samo jednu namirnicu, barem tri dana prije prelaska na ovaj način prehrane, smanjite masnoće koje unosite. Isto tako, potrebno je odlučiti se koje ćete voće konzumirati jer jednom kada počnete s, recimo, bananama, ne možete više mijenjati mišljenje jer će dijeta izgubiti smisao. Kada ste te korake uspješno prešli, izračunajte koliko vam je voća potrebno za unos kalorija koje i inače unosite svakodnevno.

Ovakvu vrstu dijete možete provoditi minimalno 3, a maksimalno 7 dana!

Što za vrijeme dijete?

Svako jutro najprije popijte čašu tople limunade kako biste organizam što bolje pripremili na proces čišćenja. Tijekom dana jednostavno jedite svoje voće kad god osjetite glad. Ako ste se odlučili za mango ili bananu, možete dodati malo vode i izblendati ih kako biste imali finu kašu-puding. Za vrijeme dijete, budite spremni na razdražljivost, ali to je normalno. Naime, sve je to proces odvikavanja organizma od hrane koja nam otpuljuje emocije.

Isto tako, količina energije za vrijeme dijete može varirati. Neki ljudi će pucati od energije, a nekima će se, pak, konstantno, uvijek i svugdje – spavati. Svačije je tijelo različito i drukčije se nosi s promjenama.

Osim toga, pobrinite se i da si priskrbite dovoljno sna. U ovakvom načinu prehrane san igra presudnu ulogu.

Što možete očekivati?

Popis beneficija ovakvoga načina čišćenja organizma zaista je velik, ali izdvojit ćemo najvažnije:

Što nakon dijete?

Jednako kako niste smjeli naglo započeti dijetu, tako se ne smijete ni naglo vratiti na uobičajen način prehrane. Za početak možete jednom tjedno uvesti mono dan, odnosno dan u tjednu kada ćete jesti samo voće koje ste jeli u svojoj dijeti. Isto tako, postepeno uvodite i masnoće, i proteine, i bjelančevine. 

Što se dogodi s vašim tijelom kada na par dana odlučite jesti samo – banane?

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo