Motivirajte se za uspješno mršavljenje - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Motivirajte se za uspješno mršavljenje

Motivacija je snaga koja nam daje volju za ispunjenje zadataka i ciljeva, bez obzira o čemu se radilo. Ona nas tjera naprijed i pomaže prebrodjeti poteškoće s kojima su osobe na dijeti itekako suočene.

1. Izmislite mantru koju ćete si ponavljati svaki put kada vam postane teško ili svaki dan kako biste ga započeli pozitivnim mislima. Prosurfajte internetom ili ovu mantru prilagodite sebi: “Svakog dana poboljšavam svoje zdravlje, svoj izgled i samopouzdanje“.

2. Isprintajte članak s fitness vježbama i zakačite ga na svoj hladnjak. Tako ćete se prisjetiti da morate izvesti vježbe ili razmotriti nove koje možete ukomponirati u svoj program tjelovježbe.

3. Izrežite slike iz časopisa s odjevnim kombinacijama koje vam se sviđaju i u kojima biste htjeli bolje izgledati. Za bolju motivaciju izrežite reklamu za kupaći kostim.

4. Ubacite nešto novca u kasicu-prasicu svaki put kada izgubite kilogram. Tako ćete uštedjeti za novu odjeću koja će vam trebati kada smanjite svoj konfekcijski broj.

5. Pronađite prijateljicu s kojom ćete zajedno mršavjeti. Mnoge su studije pokazale kako prihvaćamo navike osoba s kojima se družimo. Tako ćete biti skloniji debljanju i konzumaciji nezdrave hrane ako je to izbor vaših prijatelja. Budite motivacija svojoj prijateljici i neka ona vas pokrene kada biste najradije bacili ručnik na pod.

6. Isprintajte citate o mršavljenju ili vježbanju i stavite ih na vidljivo mjesto – na stol u blagovaonicu, dnevni boravak, hladnjak ili na stol na radnom mjestu.

7. Kako biste zadržali motivaciju i ne posustali od svojih ciljeva, morate se svako malo prisjetiti koji su točno vaši ciljevi!

Razmislite: što ste htjeli postići? Izgubiti suvišne kilograme? Poboljšati svoje zdravlje? Učvrstiti tijelo? Bolje izgledati u kupaćem kostimu? Konačno moći obuću uske traperice? Povećati svoje samopouzdanje?

8. Kada imate glavni cilj pred sobom, razlomite ga u nekoliko manjih. Primjerice, ako morate smršavjeti 15 kilograma, nerealno je očekivati da ćete to napraviti u mjesec –dva. Dajte svom tijelu dovoljno vremena da mršavi zdravo! Savjetujte se s fitness trenerom i nutricionistom koji će vam pomoći odrediti realne intervale za mršavljenje.

9. Nemojte zaboraviti da poboljšavate svoje zdravlje i mršavite dan po dan. Ne možete sve postići preko noći. Kako ste kilograme gomilali mjesecima ili godinama, tako ćete ih i sporije topiti.

10. Ako posustanete jedan dan i ne odradite trening ili popustite svojoj želji za „zabranjenom hranom“, nema veze. Sutra se više potrudite.

11. Nemojte tugovati za hranom koju ne biste smjeli jesti. Nemojte se nagrađivati hranom – niste pas!

12. Ako plan A ne uspije, nema veze. Abeceda ima 29 drugih slova.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo