Skriveni neprijatelji linije - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Skriveni neprijatelji linije

Ako pokušavate svoje tijelo dovesti u zavidnu formu, svakako pogledajte sljedeći popis. Iznenadit ćete se kad vidite koje sve namirnice ‘skrivaju’ masti!

1. Majoneza
• 79 g masti u 100 g majoneze
Savjet: Majonezu zamijenite dresingom koji sadrži malu količinu masti, koristite ‘light’ jogurt ili svježi sir. Ne stavljajte majonezu u sendvič s piletinom ili tunom. Radije dodajte začinsko bilje, crni papar i rajčicu.

2. Oraščići
• 77 g masti u 100 g australskih oraščića
Savjet: Oraščići trebaju biti dio balansirane prehrane. Iako su puni masti, nemaju kolesterol i sadrže dobre osnovne masne kiseline. Ipak, ograničite njihov unos! Ako pokušavate smršaviti, dovoljno je da u tjedan dana pojedete šaku oraščića. Odaberite one koji sadrži manje masti poput indijskih oraščića i kikirikija.

3. Vrhnje za kavu
• 50 g masti u 100 g vrhnja za kavu
Savjet: Vrhnje za kavu definitivno treba izbaciti jer je prepuno zasićenih masti. Umjesto toga, koristite mlijeko s malo ili bez masnoće, ili mlijeko u prahu.

sir14. Maslac od kikirikija
• 50 g masti u 100 g maslaca od kikirikija
Savjet: Ako već jedete maslac od kikirikija, odaberite varijantu bez šećera. On sadrži jednaku količinu masti ali manje kalorija. Ograničite unos maslaca od kikirikija na četiri čajne žlice na tjedan.

5. Čips

• 35 g masti u 100 g čipsa
Savjet: Prilikom kupovine čipsa, pročitajte sadržaj. Kalorije i količina masti variraju od proizvoda do proizvoda. Dobre stare kokice (ne one koje su već napravljene) su zdravija varijanta od bilo kojih grickalica. Samo nemojte dodavati maslac na njih. I pereci i štapići sadrže manje masti od čipsa.

6. Sir
• 33 g masti u 100 g svježeg sira
Savjet: Najbolje je jesti svježi sir. ‘Tvrde’ vrste sira, poput cheddara, parmezana i gaude, sadrže više masti. Smanjite unos hrane koja sadrži ovu namirnicu. To znači manje pizze, tjestenine i toplih sendviča!

7. Crveno meso
• 31 g masti u 100 g goveđe pečenke pečene u roli
Savjet: U odnosu na ostalu hranu s ovog popisa, meso nema najviši postotak masti. Problem je što smo navikli pojesti više mesa u jednom obroku nego, recimo, maslaca od kikirikija. Kupujte krto meso (govedina, divljač, noj) i uvrstite više ribe i peradi (bez kože) u svoju prehranu. Odrežite svu vidljivu mast sa mesa i nemojte stavljati previše ulje za vrijeme kuhanja. Izbjegavajte kobasice i salame.

kroasan i kapucino8. Pite i peciva
• 23 g masti u 100 g pite
Savjet: Loša vijest za sve ovisnike o pitama – one su prepune masti! Nemojte se zavaravati time što se pite nalaze tek na osmom mjestu ove liste. Porcija pite je puno veća od porcije majoneze. Izbacite pite i peciva (poput kroasana) iz svoje prehrane ako želite poboljšati zdravlje svojeg srca. Zamijenite ih pecivima od cijelih žitarica ili raženim kruhom.

9. Delicije iz friteze
• 22 g masti u 100 g krafne
Savjet: Pečenje uranjanjem u ulje nikad nije dobar način kuhanja hrane. Izbjegavajte slastice napravljene na ta način. Uvijek dajte prednost kuhanju, roštiljanju i pečenju u fritezi.

10. Avokado
• 17 g masti u 100 g avokada
Savjet: Jednostavne nezasićene masti u avokadu dio su uravnotežene dijete. Ipak, imajte na umu da previše avokada može štetiti vašoj dijeti. Nemojte jesti više od jednoga na tjedan i nemojte kombinirati avokado s majonezom. Radije koristite sok od limuna za pojačavanje okusa.

Katarina Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo