Hrana i recepti

Hrana i recepti

Smršavite uz pomoć crvene paprike

Kada pokušavate skinuti suvišne kilograme i brojite kalorije i zalogaje, svaka pomoć dobro dođe. Posegnite za mljevenom crvenom paprikom kako biste ukrotili apetit.

Američki istraživači Sveučilišta Purdue tvrde kako ovaj popularni začin koji upotpunjuje mnoga jela može pomoći u sagorijevanju više kalorija nakon obroka, a istovremeno je koristan za držanje apetita pod kontrolom, pogotovo kada su u pitanju osobe koje ga inače ne jedu redovito.

“Ovo bi se otkriće trebalo smatrati samo djelićem slagalice jer zamisao da jedna mala promjena može preokrenuti epidemiju pretilosti jednostavno nije istinita. No, ako se zbroji nekoliko malih promjena, ovo može biti značajno u smislu kontrole težine. Prehrambene promjene koje ne zahtijevaju puno truda, poput posipanja crvene paprike po hrani, mogu se održavati i biti korisne, dugoročno gledajući, pogotovo ako se udruže s tjelovježbom i zdravom prehranom“, upozorio je dr. Richard Mattes, profesor nutricionizma i ujedno jedan od autora istraživanja.

Njegov je tim mjerio učinak konzumacije jednog grama (pola čajne žličice) mljevene cayenne paprike kroz razdoblje od šest tjedana. U pravilu je ovaj začin povisio tjelesnu temperaturu ispitanika i “prouzročio” sagorijevanje više kalorija!

Mljevena je paprika bolje djelovala na ispitanike koji ju prije nisu često konzumirali: jednom kada se osobe na nju naviknu, ona izgubi na svojoj učinkovitosti.

“Osjećaj gorjenja u ustima je odgovoran za rezultate. Učinak je jači ako se uključi osjetilni dio jer peckanje pridonosi porastu tjelesne temperature, potrošnji energije i kontroliranju apetita”, zaključili su stručnjaci.

Na sličnom su tragu bili istraživali Sveučilišta u Kaliforniji koji su proučavali čili papričice. Toplina koju izazivaju ove ljute papričice može povećati potrošnju kalorija i “oksidaciju” brojnih slojeva masnoće. A za one koji ne vole osjećaj “paljenja”, stručnjaci su otkrili da se ekvivalent glavnog sastojka pod imenom kapsaicin pojavljuje i u nekim vrstama manje ljutih plodova.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo