Hrana i recepti

Hrana i recepti

Svi su ludi za keto dijetom, a loša je za jetru, bubrege, probavu…

JStone / Shutterstock.com

I dok cijeli svijet priča o 10-dnevnom izazovu u koji se upustila Jennifer Lopez, nutricionisti upozoravaju kako stvari nisu baš takve kakve se čine, jer za rezultate ove pjevačice i glumice zaslužan je dugogodišnji predani rad na sebi, a ne rigorozni režim prehrane kojim se ništa ne postiže preko noći, osim ugroze zdravlja.

O 10-dnevnom izazovu – dijeti bez šećera, s niskim udjelom ugljikohidrata – kakvom se nedavno podvrgnula glumica i pjevačica Jennifer Lopez, pisao je cijeli svijet. Slavna J. Lo na svojem je Instagram profilu redovito objavljivala rezultate ovog “challengea” u koji se upustila zbog uloge striptizete u novom filmu “Hustlers”. Iako su rezultati bili brzo vidljivi, gostujući u showu komičarke Ellen DeGeneres, Jennifer je priznala kako je 10-dnevni izazov bio vrlo težak, osobito zato što je njezino tijelo naviknuto na svakodnevni unos šećera u različitim oblicima.

Što jesti ujutro, a što za večeru ako želite zdravo mršaviti?

Ne samo da sam imala glavobolju nego sam se i osjećala kao u nekoj alternativnoj stvarnosti ili svemiru, kao da to nisam ja, izjavila je J. Lo.

S vremenom je izazov postao lakši, ali nije prestajala razmišljati o tome što će pojesti kad dođe do cilja.

Brzo počela osjećati glad

“No nakon 10 dana, kad se vratiš šećeru, više ga ne želiš toliko kao prije”, priznala je glumica i pjevačica. Za razliku od mnogih koji se podvrgnu dijeti tvrdeći da uopće nisu gladni, J. Lo je priznala kako je nakon svakog obroka brzo počela osjećati glad. Glad je pokušavala zavarati zdravim grickalicama poput krastavaca ili paprike.

Za ručak bi, primjerice, pojela veliku salatu s kuhanim jajima, krastavcem, paprikom, gljivama, lukom, mljevenom puretinom i prokulicama, što je bilo izdašno i dostatno za ručak, no općeniti problem ovakvog režima prehrane s malo ili nimalo ugljikohidrata i puno masnoća u tome je što ste bez ugljikohidrata gladni, htjeli to priznati ili ne, barem dok se tijelo ne navikne na takav režim. No zahvaljujući ovakvoj prehrani, tj. kad se tijelo jednom oslobodi ovisnosti o šećeru, gube se i kilogrami i centimetri, i to u kratkom vremenu.

Ipak, ovakav način prehrane nije nimalo jednostavan (a ni dugoročno zdrav). Tako je i J. Lo na polovini izazova na Instagramu objavila “rezultate”: vidljive trbušne mišiće, što su rezultat izazova nakon pet dana. No ne treba zaboraviti ni to da je ova pjevačica i glumica prava ovisnica o vježbnju, da trenira svakodnevno i mukotrpno, pa rezultat zasigurno nije došao “preko noći”, tj. u pet dana izazova.

Jennifer Lopez prezadovoljna rezultatima nove dijete, ali stručnjaci ne dijele njeno oduševljenje

Paleo dijeta, Atkinsonova, South Beach dijeta i brojne druge slične dijete, baš kao što je i ova slavne J. Lo, spadaju u kategoriju ketogenih režima prehrane. Kako je riječ o zaista rigoroznom prehrambenom protokolu koji zahtijeva izbacivanje značajne količine ugljikohidrata iz prehrane, takav stil prehrane ne preporučuje se provoditi na svoju ruku bez prethodnog dobrog informiranja i savjetovanja sa stručnom osobom. Svaki low carb izazov najčešće završi s kratkoročnim uspjehom i ponovnim povratkom na stare prehrambene navike, pa tako umjesto da rezultat bude manjak kilograma, zahvaljujući jo-jo efektu, nerijetko cijela priča završi u plusu na vagi” pojašnjava dipl. ing. preh. teh. Karmen Matković, suvlasnica Definicije hrane, edukativnog centra za savjetovanje u području nutricionizma i koautorica internetske nutricionističke enciklopedije www. definicijahrane.hr.

Ništa se ne postiže preko noći

Karmen napominje kako zdravstveni status osobe uvelike ovisi o prakticiranju keto dijete, a Jennifer Lopez je žena koja je čitav svoj život fit, redovito vježba, što se odražava na njezinu izgledu, te sigurno prakticira raznoliku prehranu i mimo ovog desetodnevnog izazova. Za nekog tko izgleda tako sjajno u 50-ima, sigurno nije zaslužna 10-dnevna ketoza, jer se s takvim dijetama ništa ne postiže preko noći.

Razmislite o dugoročnoj promjeni svojih prehrambenih navika i smanjenju unosa ugljikohidrata na duge staze te o pravilnom izboru ugljikohidrata u svojoj prehrani (integralne žitarice, povrće i voće) koji vam mogu uza sve ostale komponente uravnotežene prehrane pomoći u postizanju željene tjelesne mase i zadržavanju iste, napominje ova stručnjakinja.

Keto dijeta već je dulje vrijeme popularna te je stekla imidž da se uz pomoć nje brzo dolazi do rezultata. Keto dijeta je primarno korištena kao dijetoterapija za određena zdravstvena stanja, primjerice za osobe koje boluju od epilepsije, prvenstveno pedijatrijske populacije kojima se primjenom ove vrste prehrane značajno smanjuje broj epileptičnih napadaja, te je u takve svrhe izrazito učinkovita vrsta prehrane. Također, popularna je u krugovima osoba koje se bave fitnessom, koje intenzivno vježbaju te se ciklički koriste i ovim prehrambenim režimim kako bi pojačali učinak treninga. No, kao dijetu za opću populaciju Karmen je ne bi preporučila, jer dugoročni pozitivni rezultati nisu utvrđeni.

Kada čovjek prijeđe na ketogenu dijetu, zbog smanjenog unosa ugljikohidrata nakon 10 do 14 dana prisutnost ketonskih tijela u krvi znatno se poveća. Što su to uopće ketonska tijela i na koje načine štete našem organizmu?

Keto tijela su produkti metabolizma masti te se koriste kao izvor energije za mozak tijekom gladovanja odnosno uskraćivanja ugljikohidrata. Konkretno, riječ je o tri spoja, od kojih jedan poznajemo u potpuno drugoj namjeni; aceton, acetoctena kiselina, i beta-hidroksimaslačna kiselina. Njih proizvodi jetra, što je dvosjekli mač, jer s jedne strane potiče sagorijevanje masti (onih iz prehrane i onih iz zaliha), a s druge strane za ketogeni efekt potrebno je reducirati ugljikohidrate čak ispod 50 do 20 g ugljikohidrata dnevno, što je iznimno mala količina hrane, tj. ugljikohidratnih namirnica. Nakon nekoliko dana pridržavanja takvog režima prehrane razvija se stanje ketoze – stanje povišene vrijednosti ketonskih tijela u krvi. Ako takvo stanje potraje, remete se uravnoteženi mehanizmi metabolizma, što za sobom nosi neke prividno pozitivne učinke (sagorijevanje masnih zaliha, smanjenje apetita), ali kako je riječ o kiselinama, ako je njihova razina u krvi previsoka, postoji rizik ketoacidoze, odnosno do destabilizacije tzv. acidobazne ravnoteže u tijelu, pojašnjava dipl. ing. preh. teh. Karmen Matković, napominjući kako zbog manjka mineralnih tvari i tekućine u prehrani, tj. do destabilizacije elektrolitske ravnoteže u organizmu, osobe obično počinju osjećati glavobolju, vrtoglavicu, slabost islične simptome koje je imala i sama J. Lo.

“Razlozi za to su brojni, od oscilacije u hormonskom statusu, promjene u metaboličkim procesima do činjenice da živčani sustav kojemu je primarni izvor energije glukoza, sada pokušava funkcionirati na alternativnom gorivu – keto tijelima. Kako smjernice pravilne prehrane preporučuju da dnevni unos masti bude ograničen na cca 30% dnevnog kalorijskog unosa, gdje je preporuka ne unositi više od 10 posto zasićenih masti, jasno je da je keto dijeta daleko od preporuka. Upravo suprotno, ona je bogata zasićenim mastima i naravno u prehrani dominira unos ukupnih masti i proteina, što može značajno utjecati na zdravlje kardiovaskularnog sustava. Kako se takva vrsta prehrane često u stvarnom životu svede na kombinaciju peradi, mesa, jaja, uz nekoliko povrtnih priloga, nerijetko završi u jednolikom obrascu te su tada šanse povećane i za nutritivne deficite (manjak unosa mineralnih tvari, vitamina, vlakana), stoga je uz ovakvu prehranu iznimno važno suplementirati tvarima koje nedostaju – što opet zahtijeva savjet stručne osobe”, pojašnjava ova stručnjakinja.

10 namirnica koje morate uvrstiti u svoj plan ketogene prehrane

Jetra je, naglašava, dodatno opterećena ovim stilom prehrane, kao i bubrezi, te se svakako ovakav režim ne preporučuje bubrežnim bolesnicima i onima koji imaju probleme vezane uz poremećaj rada jetre. Dodatno, jedan on nepoželjnih simptoma, posebice ako se ne pazi na unos tekućine i vlakana iz povrća, svakako su probavne tegobe, prije svega zatvo, te brojni psihofizički simptomi.

Zato ova stručnjakinja preporučuje mediteransku prehranu kao zlatni standard uravnotežene prehrane koja daje dugoročne rezultate. Osim toga, i službeno je proglašena najboljom svjetskom dijetom, a taj status nosi s pravom, jer uključuje sve skupine namirnica, obiluje antioksidansima, neprerađenim namirnicama, protuupalnim tvarima i esencijalnim masnim kiselinama, što je idealan princip prehrane za opću populaciju te dug i zdrav život.

Koliko je vaš indeks tjelesne mase? Izračunajte i saznajte imate li razloga za brigu

D. Petrov/magazin Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo