Zadržite idealnu kilažu uz ovih 9 namirnica - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Zadržite idealnu kilažu uz ovih 9 namirnica

Uspjeli ste skinuti kilograme koji su vas mučili, zadovoljni ste svojim izgledom i sada je vrijeme da zadržite te kilograme što dulje možete. Iako je samo skidanje kilograma teško, održavanje kilaže još je teže jer ćete osjećati da se polako vraćate svojim starim navikama.

Dok vam je dopušteno tu i tamo, odnosno jednom tjedno ili jednom mjesečno ovisno koliko ste rigorozni prema sami sebe, opustiti se i jesti i onu hranu koja ste dosad u velikom krugu izbjegavali, trebate smisliti okvirnu strategiju koja će vam pomoći da zadržite kilograme koji ste teškom mukom stekli.

Ove namirnice uključite u svoju svakodnevnu prehranu i zadovoljite i potrebe za grickanjem i za slatkim, a pri tom zadržite idealnu kilažu.

1. Bademi

Iako bademo nisu baš niskokalorični, bogati su vlaknima te su idealni za one prilike kada želite posegnuti za čipsom, flipsom i drugim još kaloričnijim grickalicama. Uz to, bademi sadrže veliki udio magnezija, vitamina E i željeza, a možete ih držati na stolu u uredu ili čak u torbi te s njima suzbiti i glad.

Za ravan trbuh i vitke noge grickajte bademe!

2. Šparoge

Umjesto da ih jedete u kaloričnim obrocima, šparogama dajte da budu u centru pažnje vašeg obroka. U 100 grama sirove imaju tek 20 kalorija, taj broj raste naravno s načinom pripreme, no vjerujemo da ćete paziti da ih ne pravite puno masnoće. Zbog velikog udjela vlakana, sporije se razgrađuju te će vas duže držati sitima, a odlične su i za doručak u kombinaciji s jajima.

3. Smeđa riža

Smeđa riža, kao i druge smeđe alternative proizvodima od bijelog brašna, imaju manje kalorija, a ključ je svake zdrave prehrane. 200 grama ove riže ima oko 220 kalorija, u kojima se nalazi 4 grama vlakana i 5 grama bjelančevina, a možete ih kombinirati s grahom ili sličnim namirnicama da date obroku više karaktera.

4. Crna čokolada

Crna čokolada sadrži stearinsku kiselinu koja povećava osjećaj sitosti jer usporava probavu.

5. Jaja

Dokazano je kako su jaja odlična za osobe koje žele smršavjeti, no fokusirajte se na bjelanjke jer su oni odličan izvor proteina, a duže će vas držati sitima.

Doznajte zašto je dobro uživati u jajima

6. Grčki jogurt

180 grama ovog divnog jogurta ima tek 100 kalorija, u kojima se nalazi 17 grama proteina. Ono što je odlično kod grčkog jogurta je da ga možete pojesti kao međuoobrok, no idealni su i za doručke. U njih možete pomiješati i svježe voće ili orašaste plodove i tako pripremiti doručak po svojoj mjeri.

7. Limun

Iako možete i pripremiti sokove za lakše mršavljenje od limuna, također limun možete koristiti i kao dodatak jelima jer će on istaknuti prave okuse morskih plodova i mesa. Uz to, smatra se da limunov sok potiče rad metabolizma.

8. Batat

U 100 grama batata, odnosno slatkog krumpira, nalazi se tek 85 kalorija, a ta količina sadrži 20 grama ugljikohidrata, odnosno 3 grama dijetalnih vlakan. Odličan je izvor kalija i natrija, a ako ga pečete u pećnici s tek malo maslinovog ulja, broj kalorija se neće pretjerano povećati!

9. Rajčice

Iako rajčice možda već smatramo pomalo dosadnim namirnicama, imajte na umu kako se u 100 grama nalazi tek 17 kalorija. Ne predlažemo da ih jedete samostalno, već da svoje salate i druge obroke obogatite rajčicama. Zamislite doručak s integralnim kruhom, jajima i rajčicama i budite sigurni da ćete se najesti te dugo osjećati sitost.

Isprobajte i grčki jogurt u službi ljepote – 4 brza i jednostavna savjeta za upotrebu, a saznajte i koje su to zdrave namirnice koje vas ipak debljaju!

Foto: Shutterstock

G.H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo