Celer sadrži hranjive i korisne tvari u svim svojim dijelovima: korijenu, stabljici, listovima, pa čak i u sjemenkama. Zbog toga se ne treba čuditi njegovoj širokoj upotrebi u liječenju mnogih bolesti i tegoba.
Iako ga skoro svakodnevno koristimo u pripremi jela, malo nas zna koliko je ova biljka dobra za zdravlje organizma.
Grickanje celera može ukloniti neugodan dah, preporučuje osobama koje pate od artritisa, reume i gihta, izvrstan je diuretik te sadrži aktivne tvari koje prirodnim putem opuštaju mišiće u stijenkama arterija i oko njih. Osim što je bogat vlaknima, prava je riznica vitamina K, C i B,te kalcija i folne kiseline.
Ovo su najnezdravija pića na svijetu – jedno će vas potpuno iznenaditi!
Kako celer pomaže pri mršavljenu?
Energetska vrijednost 100 g celera je mala – iznosi 14 kcal/59 kJ. Od toga je 0,69 posto proteina, 2,97 posto ugljikohidrata i 0,17 posto masti. Zanimljiva je činjenica da se žvakanjem ove biljke trošite više kalorija nego što ga ima sama biljka, te se kao takva preporučuje u raznim popularnim dijetama. Osim što ga možete koristiti za pripremu napitaka i juha, danas pripremite ukusan pire od ove namirnice…
Pire je najbolje raditi od korijena celera jer mu daje poseban okus i svilenkastu teksturu
Potrebni sastojci:
- 3 šalice mlijeka
- 3 šalice vode
- 1 žlica soli
- 2 velika korijena celera, očišćen i nasjeckan
- manji krumpir
- 1 mali luk, nasjeckan
- malo maslaca ili maslinova ulja
- bijeli papar
- malo nasjeckanog vlasca
Priprema:
Voda, mlijeko i sol neka lagano prokuhaju (posudu stavite na jaku vatru). Dodajte korijen celera, krumpir, luk. Smanjite vatru i kuhajte 30-ak minuta. Ocijedite. U mikseru kombinirajte povrće i maslac dok se ne pretvori u pire. Dodajte sol i papar.
Ako vam se ne da kuhati celer, jednostavno ga narežite na prutiće i po želji pokapajte limunovim sokom te jedite kao međuobrok.
Pate od pileće jetre, francuska juha… Predjela po receptu vrhunskog chefa
A. A.
Foto: Shutterstock, Hrvoje Jelavić/Pixsell